Gunilla: Karibien är så otroligt vackert

Flyttade med hela familjen till ön Roatan i Honduras

RESA

För Gunilla Bengtsson, 36, tycks det inte finnas några hinder.

Hon har skapat det liv hon vill leva just nu - och det gör hon med man och barn på den paradisiska ön Roatan i Honduras.

Allt låter så enkelt när Gunilla berättar. Så problemfritt. Bara att sticka iväg, eller?

Foto: PRIVAT
Gunilla Bengtsson med maken Andrea Batello och sönerna Irvine, 5, och Tristan, 3.

- Man kan göra så otroligt mycket för att förändra sin tillvaro. Man kan sälja hus och bil och en massa onödiga prylar och verkligen våga satsa på nytt. Men det är inte alltid problemfritt. Framför allt inte om man som vi bor i ett u-land, säger Gunilla Bengtsson.

I Sverige arbetade hon inom biståndsorganisationen Plan.

- Jag hade en förstående chef som ordnade så att jag fick komma ut i världen. Jag stationerades i Choluteca i södra Honduras. Därifrån reste jag ibland till ön Roatan för att få träffa turister och prata helt "världsliga" saker, säger Gunilla.

På Roatan träffade hon sin nuvarande sambo, italienaren Andrea Botello, 38, som drev dykskola där.

Efter ett par turer i Sverige och en i Australien blev det Roatan på nytt.

- Snabbt insåg vi att det inte går att bo i Sverige med två barn som ska lämnas och hämtas på dagis. Det finns ingen tid över för att umgås. Vi gjorde oss av med hus och bil och så blev det Roatan år 2005 igen! berättar Gunilla.

Gunilla och Andrea bor med sina barn i ett hyrt hus i orten Sandy Bay. Bostadsytan är på 120 kvadratmeter. Hyreskostnaden är cirka 5000 kronor i månaden.

- Levnadskostnaderna är otroligt låga här. Färsk fisk och frukt och grönsaker kostar inte mycket. I övrigt finns knappt konsumtionsvaror att lägga några pengar på, säger Gunilla.

Från sitt hus ser de havet och horisonten. De har en trädgård där palmer samsas med bananträd, där spindlar och skorpioner trängs med geckoödlor.

- Det är verkligen otroligt vackert här. Regnskogen, bergen, stranden och korallreven gör tillvaron vacker.

Men det finns avigsidor.

-Byråkrati och korruption tillhör vardagen, säger hon.

Blir ni kvar på Roatan för evigt?

- Nej, det tror jag inte. Vi har faktiskt börjat undersöka vad det finns för möjligheter att flytta till något ställe i Afrika!

FAKTA

Läs också:

Sture Olsson