Vi flyttade till solen

Göran tog sikte på Västindien

Foto: sara ringström
Göran Qvarfordt vadar iland efter en lyckad fisketur på Tobago.
RESA

Göran Qvarfordt längtade till behagliga vindar och varma vatten. Han tog kurs mot Västindien.

Det var 15 år sedan.

I dag är han "Viking" med alla.

Tjena, gôtt att se er! hojtar Göran Qvarfordt till hälsning när han stiger iland efter en dag på havet.

- Vi fick så här stora fiskar! säger han och måttar med armarna.

Ni ska veta att fiskarna är stora- för Göran Qvarfordt har ett imponerande famntag och är en kraftfull uppenbarelse som förklarar smeknamnet "Viking".

När Göran Qvarfordt gick båtbyggarskolan i Bohus-Björkö i början av 1980-talet föddes drömmen om Västindien.

På hösten 1983 satte han segel och styrde sin 41-fotare mot Karibien. Men hårt väder redan på Nordsjön gjorde reparationer nödvändiga när han nådde Kanarieöarna - och där tog västindiendrömmen och pengarna tillfälligt slut.

- I stället körde jag segelcharter i jugoslaviska vatten under något år. Sedan utbildade jag mig till dykare och hamnade i oljeindustrin i Norge. Från basen i Stavanger transporterades jag ut till oljeriggarna och gjorde otaliga dyk. Det var hårt jobb, men belöningen var stora inkomster. Tack vare det kunde jag rusta en båt igen och sikta på Västindien, säger Göran.

1990 nådde han Tobago.

- Jag tyckte att jag hade hamnat i paradiset, berättar han.

I dag är han, sedan nästan femton år, gift med tobagiska Amanda.

- När jag och Amanda träffades öppnade vi en dykshop tillsammans. Vi började med organiserade fisketurer och med att mata haj på ett ställe utanför den norra kusten. Turister älskar att se haj, så jag har fått mycket att göra. I dag har jag flera båtar, minibussar och sju anställda som hjälper till att ordna allt från utflykter i regnskogen till kurser i dykning, säger Göran Qvarfordt.

Hans lilla dotter Johanna, 3, promenerar omkring bland gästerna i dykshopen på Pigeon Point Road. Byggnaden är målad i blått och gult. Svenska flaggan trängs med Trinidad och Tobagos nationssymbol. Och alla - infödda som turister - hälsar glatt på "Viking" där han halsar en öl i skuggan på verandan.

-Livet på Tobago är härligt. Jag hälsar på i Sverige ibland. Men det är här jag hör hemma och det är hit mina svenska vänner söker sig varje år, säger Göran Qvarfordt.

FAKTA

Läs också:

Sture Olsson