Läsarnas solfavorit: Karibien – och USA lockar med citypuls

RESA
Foto: JANNE DANIELSSON
Karibien har flyt just nu. Här tar redaktören en paus nedanför ett vattenfall i södra Jamaica - en av årets hetaste nyheter i Västindien.

Det här med trender och drömresor, vad som är inne och ute, har ju sina sidor.

En del lockelser är mer förståeliga än andra.

Jag förstår till exempel inte vem som vill köpa en burk älgbajs för 50 spänn, men jag inser det briljanta i att komma på affärsidén.

Och jag kan skratta åt de senaste vintrarnas iskalla trend: norrskenet.

Jag har väl själv upplevt ett hundratal norrsken ­under många års vintrar i Luleå.

Där behövde man bara titta upp så sprakade det på himlen. Det var gratis och jag minns inte att någon pratade om att det skulle kunna locka japaner.

Men Aurora Borealis får nu asiater och andra långväga gäster att drömma om köldknäppar vid en fjällstation i Abisko (eller norra Norge där man hunnit ännu längre i att utnyttja intresset). De som har råd hinner också med ett par nätter på ett ishotell inte så himla långt därifrån. Det är en annan briljant svensk affärsidé.

Vår stora årliga läsaromröstning går i mål i och med detta nummer. För oss på redaktionen är det alltid lika spännande att tyda siffrorna varje år. Vad är inne och vad är på väg ut? Omröstningen ­engagerar, i år deltog 15 960 läsare. Stort tack för det.

För ett snabbt öga kan det verka som att svenskar när samma dröm år efter år. Men i statistiken döljer sig de små förändringarna som på några år kan ge en helt ny trend.

Kroatien visar på detta. Fyra så sent som 2012. Årets rusare i fjol – och nu bara 61 (!) röster från att peta ner Grekland från den somriga soltronen. Av detta förstår vi att ni därute nu är väldigt nyfikna på Kroatien. Och det tar vi med oss när vi planerar kommande magasin.

Här är några andra funderingar efter Favoritresan 2014:

Det blåser friska västanvindar. Klassen ”Sol & bad vinter” domineras av Karibien. Och Thailand har gått från ohotad klassetta i åtta år till att nu bara vara vår tredje populäraste dröm, omsprungen också av Florida.

Det finns de som fnyser åt bokningsjättarna Turkiet och Kanarieöarna och ser dem som tröstresmål för dem som inte har råd att resa någon annanstans. Vår omröstning visar något annat. Läsarna gillar Turkiet och Kanarieöarna.

De sydostasiatiska storstäderna floppar igen. Fyra av tio städer i storstadsklassen utanför Europa är amerikanska. Ännu mer västanvindar…

Djur lockar inte. Safarin tappar och varken bergsgorillor, Galapagos fantastiska djurliv ­eller pingviner i Antarktis lockar mer än ströröster.

Helsingfors får stryk av Åland och får inte ens plats på Nordens tio-i-topp.

Nå, hoppas i alla fall att ni får en trevlig stund med det här favoritnumret. Det är ju ni som valt innehållet.

Karibien har flyt just nu. Här tar redaktören en liten paus nedanför ett vattenfall i södra Jamaica – en av årets hetaste nyheter i Västindien.

Stures topp tre

Resmål som är i tur att få ett lyft

Kapstaden

Känns väldigt mycket jag. Ingen tidsskillnad (och därmed ingen jetlag), vingårdar inpå knuten och en prisbild som gör att plånboken också trivs.

Costa Rica

Jag har sagt det förr och gör det igen. Det borde bara vara en tidsfråga innan...

Yorkshire

Norra England är för många lika med tv-serieklassiker som I vår herres hage och Hem till gården. Addera nu en explosion av engelska gourmetkrogar - flera med stjärnor - och du får en charmig brittisk landsbygd som bara måste utforskas snart. Men fler har nog samma planer sedan Lonely Planet upptäckt Yorkshire...

Sture Bjarnelind, redaktör Aftonbladet Resa

ARTIKELN HANDLAR OM