Dags att avslöja årets vinnare och förlorare

Om 2014 var selfie­pinnens år så blir 2015 selfiedrönarens, spår Sture, här i selfie­tagen med två kineser på Bali.
RESA

Två nya klassvinnare. En nykomling som tog sig nästan ända fram.

Ett par rusare, en och annan rasare – och ett oerhört gensvar från er läsare.

25811 av er var med och röstade fram årets ­hetaste resmål i Favoritresan 2015.

Den här läsaromröstningen – Sveriges största om resor – är rena julafton för oss på Resas redaktion. Vi kan inte få nog av att studera listorna, spekulera i om era nya favoriter redan i år kommer att tokbokas, eller om det blir några års drömmande först.

Så var det ju med Kroatien. En bra bit efter som solresmål på sommaren för några år sedan. Så ­rusade Italiens genuina granne upp i topp tre härom året. Men det är först i sommar som charter­bolagen tycks ha vaknat på allvar.

Så praktiskt då att landet med ett av Europas ­renaste badvatten nu står där som ­vinnare – om än efter en galet jämn kamp mot Grekland. Det skiljde bara 89 röster till sist!

Trendanalysen i år handlar ­annars främst om tre saker:

The american dream. ­Aldrig ­tidigare har USA dominerat som i år. Tokpopulära New York är, trots en dollarkurs som nu faktiskt börjar oroa, svenskarnas mest överlägsna storstadsdröm ­utanför Europa, detta i en klass där också Los Angeles och Miami finns med bland de sex bästa. Lägg till Floridas premiärseger i vintersolen och den amerikanska roadtrippen (som utmanade jorden runt-resan hela vägen) och vi har en påtaglig amerikansk prägel på Favoritresan 2015.

Karibiens öar pallar för trycket. ­Efter tre års vinster under gemensam Karibienflagg ­undrade vi om de soliga öarna och länderna skulle palla att få tävla på egen hand i ”sol och bad vinter”. Det gjorde de – med besked. Resmålen som gränsar till det karibiska havet dominerade totalt. Mest överraskande: att lilla Aruba fortfarande ­håller som karibisk dröm. Trea i år efter Florida och ­Thailand.

Ebolan skadar hela Afrika. Goda ­nyheter när Liberia meddelade att inget nytt ebolafall tillkommit på sju dagar. Nu kommer nyheten även från Mali att de är fria från sjukdomen. Det är besked som inger hopp för drabbade länder – men också för hela Afrika som tragiskt nog ryckts med i skräcken som om det vore ett enda land.

Tyvärr syns det också i Favoritresan.

Safarin backar. Min egen gamla dröm – att få se bergsgorillorna i Rwanda – är nästan utplånat i drömklassen. Och Kapstaden mäktade inte ens med de fem procent som krävdes för att konkurrera i storstadsklassen.

Ut och köp nya numret av tidningen Resa nu, där du hittar hela resultatet i Favoritresan 2015 – trevlig läsning!

Stures topp tre

Restrender som kommer att märkas i år:

Må bra-resor

Det vandras, det cyklas, det yogas, det tränas. Och det springs. Överallt och hela tiden finns det något skäl att röra på sig. Det borde jag också fatta snart.

Kryssningar

Ny­komlingen Hurtigruten seglade förbi både ­Köpenhamn och Norges fjordar i Favoritresan. Tvåa i Nordenklassen – och charterbolagen ökar nu ­sina kryssningar i ­programmen. Måste testa snart.

Drönarselfiesen är här

De flygande (film)kamerorna är nästa grej att reta sig på. Jag lovar, snart surrar det också ovanför ditt huvud.

ARTIKELN HANDLAR OM