Så bra är världens största lyxkryssare

Vi sätter betyg på monster- fartyget Oasis of the Seas

Aftonbladet RESA:s reporter Johan Söderlund var förste svenske resenär ombord på världens största kryssningsfartyg i veckan – och fann sig snabbt tillrätta...
RESA

Regn och rusk höll på att göra premiärturen med världens största kryssningsfartyg till ett fiasko.

Då tittade solen fram – då blev det fest på däck.

Cirka 5 000 förväntansfulla passagerare klev på jättefartyget Oasis of the Seas i Fort Lauderdale i Florida i tisdags.

Tre dagars kryssning i Karibien väntade. Men de två första dagarna stod solstolarna på övre däck tomma i ösregnet.

En skuta i Oasis of the Seas storlek är väl rustad för snålblåst och blöta. Fartygets innandöme är fullproppat med aktiviteter, underhållning, barer och restauranger som är öppna och igång helt oberoende av vädret.

Bäst när solen skiner

Men fartygets höjdpunkt går bara att uppleva när solen skiner. På resans sista dag sprack himlen till slut upp över jättefartyget och passagerarna strömmade upp på övre däck för att spela basket, golf, köra flowride, glassa i någon av de många poolerna eller åka linbanan Zipline.

Zipline är en stålvajer som är spänd 25 meter över fartygets däck. Den som vågar kan glida längs vajern fastspänd i en sele. Zipline är en av kryssningsföretaget Royal Caribbeans nyaste attraktioner.

Lätt att gå vilse

– Det näst bästa med Oasis of the Seas är annars det stora urvalet av restauranger och att så många av fartygets hytter har balkong, säger kryssningsexperten Heidi Rovén, som var med på premiärturen och snart kommer ut med en bok om kryssningar.

Oasis of the seas skrov så pass brett att man kunnat bygga två parallella överbyggnader med hela 17 däck. Hytterna vetter både mot utåt mot havet och inåt mot fartygets taklösa innergårdar, vilket gör att en ovanligt stor del av gästerna får balkong.

Nackdelar med jättebåten då? Jo, de finns. Det är till exempel väldigt lätt att komma vilse.

FAKTA

Betyg på Oasis of the Seas – bit för bit

Hytter

Oasis of the seas skrov så brett att man kunnat bygga två parallella överbyggnader. Hytterna vätter både utåt mot havet och inåt mot fartygets taklösa innergårdar, vilket gör att en ovanligt stor del av gästerna får balkong.

Restauranger

Stort utbud på sammanlagt 24 matställen ombord. Förvånansvärt bra mat med tanke på att de serverar så många gäster på en och samma gång. Bra service från en hel armé av servitörer. Äter man den mat som ingår i priset så är man hänvisad till samma restaurang varje dag. Det är ingen höjdare.

Barer

Stor variation av barer med olika koncept, men inget känns riktigt genuint. Exempelvis så känns puben vid Royal promenade inte som en "riktig pub". Generellt så är bartendrarna inga höjdare på att blanda drinkar. Min Manhattan förvandlades till en long drink med is i bartenderns händer. Man får hålla sig till enklare saker som Cuba Libre eller GT. Det råder också en allmän okunskap ombord om vad champagne är för något.

Kasinot

Även det väldigt stort. 475 spelmaskiner. Flera Black Jack- och roulettebord. Plus ytterligare några spel som jag inte riktigt visste hur man spelade innan jag kom hit. till exempel craps. Hjälpsamma croupierer!

Musikshower

Oasis of the seas har ansträngt sig för att ha många och varierade shower. Akrobater på studsmattor, vattenshowerpooler, musikaler, ståuppkomiker (roligare än de flesta svenska komiker) och coverband (Abba-showen fick stående ovationer och alla sjöng med!). Man har även en uppsättning av Braodway-musikalen Hairspray.

Dansgolv

Flera klubbar med bra dj:s. Högt tryck!

Central Park

Central park i fartygets mitt är unik i kryssningsvärlden, en grönskande park under bar himmel. Vill man tillfälligt glömma att man befinner sig på en båt så ska man gå hit. Heta dagar kan det dock bli varmt i här i förhållande till alla andra luftkonditionerade utrymmen. Och regnar det så blir man blöt.

Gym

Makalöst stort och påkostat. Mängder av maskiner som jag inte har en susning om hur de fungerar. Det är kul att testa nya träningsredskap. Många hjälpsamma träningscoacher finns tillhands.

Spa

Stort urval av olika behandlingar, men tyvärr tar man extra betalt för exempelvis bastun. Det är en försämring jämfört med andra Royal Caribbean-fartyg. Behandlingsrummen är små och inte så inspirerande. Entré och relaxutrymme är dock snyggt och påkostat.

Frisör

Jag fick gå tillbaka till hytten och finjustera frillan med en nagelsax efter att frisören klippt någon sorts pottkant strax ovanför öronen. Internationellt frisyrmode är inte detsamma som modet hemma.

Spelrum

Helt okej. Guitar hero, dans-, skut- och bilspel i alla dess former. Här hittar du lätt din favorit.

Golf

En extremt fånig minigolfbana. Om de bara hade ställt hit en vanlig minigolf så hade jag varit helt nöjd. Denna "puttinuttiga" installation som ska efterlikna en stor golfbana är bara löjlig.

Klättervägg

Detta är standard på större kryssningsfartyg. Denna vägg är dock relativt hög.

Linbanan Zipline

Åkattraktionen består av en stålvajer som är spänd 25 meter över fartygets däck. Den som vågar kan glida längs vajern fastspänd i en sele. Ziplinen är en av kryssningsföretaget Royal Caribbeans nyaste attraktioner. Galet spännande för den som är höjdrädd. Kräver ingen speciell fysik. Alla klarar av det och många vill åka. Kön är lång och långsam.

Flowride

Det är inte bara de som vågar sig på att surfa i någon av fartygets två flowride på övre däck som har kul. Attraktionen lockar även en stor publik som vill se på när de vågade antingen trillar på näsan eller lyckas surfa i vattenjetströmmen. Tyvärr är kön ibland lång för den som vill testa.

För barn

Det finns mängder av utrymmen och aktiviteter riktat till barn och ungdomar i olika åldrar. Barnen har ännu roligare än föräldrarna på Oasis of the seas. Man har lanserar även ett gps-armband så att föräldrar kan hitta eventuellt bortsprungna telningar.

Bad

Mängder av swimmingpooler och bubbelpooler i olika storlekar och former. Ett paradis för blötdjur.

Glass

Litet urval av sorter, men en sort står ut – jordnötssmör-glassen!

Personalen

Väldigt trevlig och serviceinriktad personal. Uppträdandet kan närmast beskrivas som amerikansk artighet på speed. "How are you sir", "Have a nice day" och "Do you need anything" ekar i fartygets korridorer. Ställer man en fråga så är det dock inte helt säkert att man får ett tillfredsställande svar.

Shopping

Tråkigt urval av exempelvis kläder. Möjligen kan det bero på att jag inte gillar den Florida-amerikanska stilen. Lyckades dock hitta en Oakley-t-shirt som man även skulle våga visa sig i när man kommer hem.

Läs Johan Söderlunds blogg från Oasis of the Seas

Prisexempel

Oasis of the seas, världens största kryssningsfartyg, är 360 meter lång och 64 meter bred. Det flyttar 255000 ton vatten i 20 kilometer i timmen när den glider omkring bland Karibiens öar.

Prisexmpel för kryssning med Oasis of the Seas: 18588 kr per person för en veckas Karibien-kryssning i mitten av februari 2010.

Rutt: Start och mål i Florida, besök på S:t Thomas, S:t Martin och Bahamas.

Ingår: Del i dubbelhytt med balkong och havsutsikt. All mat, underhållning och aktiviteter ombord.

Tillkommer: Drycker, dricks ev utflykter iland samt flygresan till och från fartyget. Hitta flyg Sverige–Florida t/r från cirka 5400 kr i Destinations bokningstjänst

Tre sajter att boka kryssningen på:

www.rccl.se

www.worldcruises.se

www.wondercruises.se

1 av 25
Snurr, snurr, snurr...

Spana in bildspelet!