- Titta, här står jag på öronen!

Full fart i surfmaskinen på nya superlyxkryssaren

1 av 3 | Foto: Johan Söderlund
Publiken jublar varje gång någon trillar i surfmaskinen.
RESA

Kryssa lugnt på övre däck – nej, här platsar bara actionsugna blötdjur.

RESA var med när Mimmi från Norrtälje testade flowride på lyxfartyget Oasis of the Seas.

Det är en lång kö för att få testa surf-maskinerna på världens största kryssningsfartyg Oasis of the Seas.

Fartyget har två så kallade flowride på soldäck. I den ena surfar man på magen. Det är lite enklare än att stå upp och lockar mest barn. I den andra är det stående surfing som gäller.

Här har det förutom en lång kö av folk som vill prova på ett åk även samlats en stor publik som jublar varje gång någon antingen lyckas stå på benen eller stå på öronen.

Stor publik

Mimmi Tysk, 32, från Norrtälje ska göra sitt andra försök i den vattensprutande actionmaskinen.

– Det är lite ostadigt. Jag fick några tips förra gången jag provade det här. Man ska ha tyngden på bakre benet och står rakt, men det är svårt att tänka på det när man väl står där.

En flowride sprutar ut en jetström av vatten längs ett lätt sluttande yta. Vattnets fart gör att du kan surfa på vatteströmmen med en surfingbräda. Tack vare ytans lutning kan du hålla dig kvar i flowriden utan att spolas bort av vattnet - under förutsättning att du inte ramlar av surfbrädan.

Mer action

Mimmi lyckas stå i flera sekunder under stort jubel från publiken, men hon är ändå inte helt tillfredställd.

– Nja, jag är väl inte nöjd direkt, men jag vet egentligen inte hur länge jag stod upp. Jag får väl kolla på videon ni filmat, säger Mimmi och skrattar. Men det här är i alla fall den absolut roligste aktiviteten på hela fartyget, säger hon.

Förutom två flowride så har kryssningsfartyget en zipline, eller hängglidbana, där du kan glida 25 meter över däck hängandes i en sele. Om du inte gillar action så finns det mängder av bubbelpooler och bassänger på Oasis of the seas övre däck. De är helt befriade från fysisk aktivitet.