Så hittar du rätt i kryssningsdjungeln

RESA

Varje år åker tiotusentals svenskar på kryssning och intresset bara ökar.

Men hur väljer man rätt när utbudet bara blir större?

Här är tipsen.

Att ha koll på sin ekonomi är svårt ibland – och kanske extra svårt under sommaren.

Men ändå vill de flesta hitta på något under semestern.

Då kan en kryssning vara lösningen.

– Det är ett enkelt sätt att få överblick över reskassan, för det mesta ingår i prislappen. Därför passar det barnfamiljer extra bra, säger kryssningsexperten Heidi Rovén, som skrivit boken ”Kryssa inte utan mig”.

Något för alla

Kryssningar har blivit en semesterform för alla och intresset fortsätter att öka i Europa.

Bara i Skandinavien har antalet passagerare ökat med drygt 40 procent, vilket är den största ökningen någonsin, visar en rapport från European Cruise Council, ECC.

Idag kryssar ungfär 6 personer per 1000 invånare i Sverige, men siffran ökar hela tiden. I Storbritannien är samma siffra 24 – och svenskarna verkar vara på god väg att komma ikapp engelsmännen.

– Den kraftiga ökningen av antalet kryssningsresenärer beror till stor del på att fler och fler upptäcker fördelarna med att kryssa och ser det som en prisvärd, bekväm och upplevelserik semesterform, tror Claes Tamm, nordisk chef på MSC Cruises.

Bra konkurrens

För att vinna kunderna tävlar rederierna genom att erbjuda ett ökat utbud av resor, priser och aktiviteter. Det gör också att valmöjligheterna är oräkneliga.

– Det är bra att veta vad det är man är ute efter innan man åker på en kryssning. Vill man ha mycket aktiviteter ombord är det bra om man åker med ett stort fartyg. Ett lite mindre skepp är bättre om man vill stanna till vid en paradisstrand eller idylliska orter som inte stora båtar kan lägga till vid, säger Heidi Rovén.

Mycket för pengarna

Heidi Rovén menar att man inte ska se kryssningen som att man sitter fast till havs, för det finns massor av variation, både vad man kan äta och göra ombord.

– Det är inte speciellt dyrt att åka på kryssning om man tänker på standarden. Man får mycket för pengarna och det finns kryssningar för alla.

Priserna kan dock variera ganska mycket. Det beror på resans längd, typ av fartyg och vad som ingår. Det gäller att också tänka på kostnaden för flygresan, om resan inte avgår från Sverige, tipsar Heidi Rovén.

FAKTA

Vilken kryssning passar dig?

Familjen:

Att åka på kryssning är en bra familjesemester för du får koll på priserna, eftersom det mesta ingår, samtidigt som det är enkelt och finns mycket att göra.

På båten har du allt på samma ställe.

Välj en kryssning med aktiviteter som passar alla i familjen.

Det betyder ofta en stor båt där det finns ett stort utbud av underhållning och aktiviteter för barn.

Tänk på vilken ålder barnen har för att fartyget ska passa. För att prova på reseformen kan Östersjön vara ett bra alternativ att börja med. Medelhavskryssningar är att rekommendera om du vill mixa bad, sol och stad.

Välj ett rederi med barnpriser för att hålla ner kostnaderna.

Åk med ett riktigt stort fartyg. I Karibien går världens största fartyg och med dem kan till exempel få basketplan, karusell, minigolf och surfing i artificiella vågor i poolen.

Exempel på rederier:

www.msccruises.com

www.costacruise.com

www.royalcaribbean.com
 

Paret:

De flesta vill kanske ha det lite lugnare, men samtidigt inte bli uttråkade.

Gå på spa, beställ gratis roomservice, träna ihop eller ät en romantisk middag ombord. När ni stannar till kan ni passa på att göra romantiska utflykter.

Samtidigt är det bekvämt att allt finns på båten.

Ett alternativ är att kryssa med ett exotiskt segelfartyg. Då kan du nå romantiska badvikar och hamnar utan massor av turister.

Exempel:

www.starclippers.com

www.rssc.com
 

Budget:

Östersjökryssningar för dem som bara vill vara borta ett par dagar. Den passar både för familjen och festglada kompisgänget. Det finns också Medelhavskryssningar där ingenting ingår. Då kan du själv välja till det du önskar och kan på så sätt dra ner på dina utgifter.

Exempel:

www.tallink.se

www.easycruise.com
 

Lyx:

När allt ingår såsom gourmetmat, champagne, underhållning, stora sviter och exotiska resrutter drar det upp lyxkänslan – men också priset.

Inget för den sportiga, men däremot för den som inte har något emot att klä upp sig till middag.

Exempel:

www.silversea.com

Boktips!

Är du nyfiken på att kryssa, men vill ha fler tips finns boken ”Kryssa inte utan mig” som är Sveriges första bok om kryssning.

Det är en handbok med proffsråd hur man väljer rätt bland rederier, hyttkategorier, hav och rutter.