Därför älskar vi att åka till Tallinn

RESA

Svenskarna vallfärdar till Tallinn – staden är populärare än någonsin som week–end resmål.

Avancerade spahotell med billiga priser är det som lockar.

Foto: istockhphoto

Allt fler svenskar väljer att semestra i Estland. Huvudstaden Tallinn är det populäraste resmålet.

Den största orsaken till den ökade populariteten är förstås närheten – det tar bara några timmar att korsa Östersjön med någon av de stora färjor som går i tät trafik mellan Stockholm och Tallinn. Båtturen blir en upplevelse i sig med spabehandlingar och goda middagar eller fest och röj i fartygens discon.

I Tallinn pratar befolkningen ofta bra engelska och det är relativt billigt för svenskar både att bo på hotell, shoppa och äta ute.

Historia och hälsa

Sedan 1997 finns Tallinn på Unescos världsarvslista, och staden har blivit en tillflykt för svenskar och andra som vill känna Östersjöhistoriens vingslag och njuta av konst och exotisk kultur – bara några timmar från Sverige.

Tallinn har på senare tid även blivit synonymt med lyxiga weekends, god mat på fina hotell. Många svenskar reser på speciella sparesor och flera hotell i Tallinn har specialiserat sig på lyxiga behandlingar.

Vitali Makajev, som är marknadsansvarig för ett av de stora spahotellen, Meriton Spa & Conference Hotel, menar att en av orsakerna till att svenskarna vallfärdar till Tallinns spa och hälsohotell är priset.

– Det är billigt för svenskar att göra en sparesa till Tallinn, berättar hon för Aftonbladet Resa.

FAKTA

Talinn

Invånarantal: Knappt 406 000

Befolkningstäthet: 2 506,9 invånare/km²

Språk: Estniska, engelska, ryska och finska.

Borgmästare: Edgar Savisaar

Sevärdheter: Alexander Nevskij-katedralen, Birgittaklostret, Bronssoldaten, Gamla stan, Jungfru Marias domkyrka, Jungfrutornet, Kiek in de kök, Rådhusapoteket, Rådhuset, St Olavs kyrka, Svenska kyrkan, S:t Mikael, Niguliste / Nicolai kyrka