Guiden: Här hittar du Polens fina stränder

Flera pärlor i Östersjön

RESA

Öland och Gotland i all ära.

Östersjöns vackraste stränder finns – i Polen.

Här listar Aftonbladet Kryssning tre underbara stränder du inte får missa.

Grått, trist och skitigt – en vanlig förutfattad mening om Polen. Sanningen är att Polen sedan länge tvättat bort sin kommuniststämpel, turisterna vallfärdar till landet – och vi svenskar kan fortfarande göra riktiga fynd för en billig penning. Bästa sättet att upptäcka vår granne är troligen genom stränderna längs den sandiga kusten. Vädermässigt är juli och augusti att föredra, precis som här hemma.

Swinoujscie

Hamnstaden har Polens bredaste badstrand som är fem kilometer lång och 70 meter bred. Staden skiljs åt av en strandpromenad med sanddyner. På promenaden finns dussintals barer, restauranger, ölpubar och liknande. Swinoujscie är också en känd kurort. Hit anordnas flera sparesor.

Miedzyzdroje

Kallas Ösersjöns pärla av polackerna själva. Passar perfekt för oss svenskar, med bara en dryg mil till färjan i Swinoujscie. En familjevänlig ort dit mest polacker kommer, men även en och annan tysk. Miedzyzdroje har gamla anor som kurort, gyttjan anses vara bra för kroppen. Här finns en lång sandstrand för lata dagar, med piren som naturlig centralpunkt. Inne i centrum vimlar det av barer och butiker. Innanför strandpromenaden, där restaurangerna ligger på rad, ligger en äldre stadskärna med trähus.

Pobierowo

Mycket minde ort än Miedzyzdroje, men byn har både hög mysfaktor och ungdomlig känsla. Gatorna nära stranden är fyllda med avslappnade barer och restauranger. Trots sin ringa storlek och lugna yta finns flera nattklubbar för den festsugne om kvällarna, den populäraste ligger på sanddynerna ovanför stranden. Polska mästerskapen i beachvolley brukar avgöras på stranden, som också har en vattenrutschkana.

Sopot

Troligen Polens mest kända semesterort vid Östersjön. Staden ligger inklämd mellan Gdansk och Gdynia, bara en halvtimme bort. Sopot har både kritvita stränder, spegelblankt vatten och hett nattliv att erbjuda. Här ligger Europas längsta träpir (516 meter) som ackompanjeras av hotell Grand Sopot, som liknar ett slott till utseendet. På dagarna är stranden, i brist på sevärdheter i närheten, platsen att vara på. Kvällstid sätter besökarna sprätt på pengarna nere i det stora kasinot eller dansar på någon av de många nattklubbarna kring piren. Varje sommar arrangeras även en stor musikfestival, som direktsänds på nationell tv.

Michal Wolski, Minimedia