Lyxkryssarna med spa – och skridskobana

Lyxigare än lyxigast: Här är kryssarna som har allt

1 av 30 | Foto: Pressbild
Oasis of the seas möter Allure of the seas Världens största systerfartyg möts för första gången utanför Everglades den 13 november 13 2010.
RESA

En dygnskryssning till Finland i all ära.

Men här är kryssningsfartygen de lux där skridskobana, grönskande parker och 4D-bio är vardagsmat.

Ett av världens lyxigaste fartyg just nu är Oasis of the seas, hemmahörande i Port Everglades i Fort Lauderdale i Florida i USA. Fartyget är 360 meter långt och rymmer bland annat 16 däck, 2700 hytter och kan ta emot 5400 gäster.

Oasis of the Seas är byggt utifrån flera olika teman. I Boardwalk finns exempelvis ett strövområde inspirerat av gamla hamnar. Ombord hittar man bland annat en amfiteater, barer, restauranger, och affärer. För den aktive finns gym, pooler och skridskobana. Och efter ett svettigt träningspass kan den som önskar koppla av i grönområdet Central park. Oasis of the seas kör kryssningar till Östra och Västra Karibien.

Kryssa som en prinsessa

Ett annat rederi som satsar på lyxkryssningar är Princess Cruises som har flera fartyg. Ett av de största är Prinsess Crown som tar 3080 passagerare runt världen.

Ombord kan passagerarna njuta av barer, restauranger, spa, fitnesscenter, pooler, golfbana, biograf, kasino och till och med ett bröllopskapell för den giftassugne.

900 hytter med balkong säkrar en plats i solen för varje passagerare.

Lyxkryssning i Östersjön

På lite närmare håll hittar man Baltic queen, som är ett av Östersjöns nyaste lyxfartyg.

Fartyget har 927 hytter, varav 17 beskrivs som de lux och 13 är lyxsviter.

De allra lyxigaste sviterna är bland annat utrustade med balkong, hörnsoffa, platt-tv och kylskåp.

Baltic queen körs av Tallink Silja. Ombord finns flera discotek, barer och restauranger. Pool, bastu och shopping.

Tio fartyg

MSC Cruises har i dagsläget drygt tio fartyg. Fartygen beskrivs som moderna och inredningen består bland annat av marmor, valnötsträ och Swarovski-kristaller.

Ombord bjuds det i huvudsak på italiensk mat och för den resenär som bokar MSC Yacht club finns en stab av butlers tillgängliga dygnet runt. Hytterna är utrustade med platt-tv och tv-spel. Ombord finns spa, massage, gym. Och 4D-biograf. För den som gillar aktiviteter finns det utbud för alla smaker så som joggingspår, basket och tennis.

Ett av de mest moderna fartygen är kryssaren MSC Splendida som har 99 sviter, 5–stjärnig service och en mängd faciliteter – exempelvis en Formel 1 simulator.

Se bilderna från superkryssaren i bildspelet här bredvid.