På kryss med Musse Pigg – eller Anita Ekberg

Kändisar nya knepet för att locka oss till sjöss

Foto: Foto: GUSTAV GRÄLL
ten på lyxfartyget Disney Magic som besökte Frihamnen i Stockholm. De är bara ett av flera skepp som vill ha nya resenärer till havs.
RESA

Intresset för lyxkryssningar är rekordstort i Sverige.

Nu slåss rederierna om vår gunst – med allt från Disneyfigurer till filmstjärnor.

Anita Ekberg bjuder på snittar på lyxkryssaren Costa Atlantic.

Musse Pigg har sträckt ut sig i en solstol på övre däck. Han ser frusen ut trots sitt stelnade jätteleende. Normalt brukar Kapten Musse kryssa på varma breddgrader – i Karibien.

Men nu befinner sig hans båt Disney Magic i Frihamnen i Stockholm.

– Det är lite kallt här, säger Kapten John som får föra Musses talan.

Samtidigt i en annan del av huvudstaden, vid Stadsgårdskajen, ligger italienska lyxkryssaren Costa Atlantica.

Svenskar sugna på havet

Ombord finns vår svenska klassikerbimbo Anita Ekberg. Hon bjuder på champagne och snittar och visar upp fartygets La Dolce Vita-koncept.

Budskapet är glasklart. Kryssa med oss så får du glamour och njutning – det ljuva livet.

Det är ingen slump att rederierna siktar på oss svenskar just nu. Lyxkryssandet har ökat med 41 procent i Skandinavien senaste året enligt en undersökning från European Cruise Council, ECC. Och nästan varannan svensk, 45 procent, är sugen på en kryss i Karibien eller Medelhavet enligt en undersökning fån rederiet MSC. Alla vill ha en del av kakan och det är med kändisar vi ska lockas till havs.

Utser gudmor till fartygen

Rederiet MSC tävlar med Costa Cruises om vem som har mest italiensk stjärnglans. Man har utsett skådespelerskan Sofia Loren till gudmor till åtta av sina elva fartyg.

– Sofia Loren är en ikon – den sista riktiga divan inom Italiensk film, säger rederiet.

Även rederiet Royal Caribbean, mest känt för sitt jättefartyg Oasis of the Seas, ger varje ny lyxkryssare en gudmor som döper fartyget. Sångerskan Gloria Estefan och isprinsessan Michelle Kwan är ett par av stjärnorna som marknadsför drömmen.

FAKTA

Disney till sjöss

Disneys eget rederi lockar gäster med Musse Pigg, Askungen och Jack Sparrow (från filmen Pirates of the Caribbean).

Disney Cruise Line har två fartyg som tar 1700 passagerare varav 900 barn.

Två större och sprillans nya fartyg sjösätts inom kort.

Disneyfartygen seglar i bland annat Karibien och längs Mexikos kust.

En familjehytt kostar från cirka 25 000 kronor/vecka.

Fartygen är anpassade för både vuxna och barn med barnkubbar, barnpooler, lekrum och ”teen club”. För de vuxna finns restaurang och poolområde med 18-årsgräns.

http://disneycruise.disney.go.com

Fler kändisar på fartyg

Isprinsessor och popmusiker

Rederiet Royal Caribbean ger sina fartyg en gudmor som antingen är filmstjärna, idrottsstjärna eller känd musiker. Celebriteterna marknadsför de nya skeppen på glittriga premiärpartyn. Sångerskan Gloria Estefan och konståkerskan Michelle Kwan är ett par av rederiets gudmödrar.

www.rccl.se

Sofia Loren och Eros Ramazzotti

Rederiet MSC har gjort italienska skådespelaren Sofia Loren till gudmor för hela sin flotta. På de senaset fartygsinvigningarna har MSC spätt på sin Medelhavsimage med sångarna Eros Ramazzotti och José Carreras.

www.msccruises.se

Havets såpakändisar

Viking Line har skapat sina egna kändisar bland sina anställda genom att släppa ombord Kanal 5 och göra hela Viking Cinderella till en dokusåpa. Färjan-Håkan är den klarast lysande nya stjärnan.

www.vikingline.se

La Dolce Vita

Rederiet Costas fartyg Costa Atlantica anlände i förra veckan till Stockholm där man tog hjälp av glamourskådisen Anita Ekberg. Vimmel, kändisar och champagne. Budskap: Kryssa la dolce vita – det ljuva livet.

www.costacruise.com

Jamie Oliver rör i kastrullerna

Carnival Cruises lockar med superkändiskocken Jamie Oliver. Tidigare i våras anordnades en tävling där man kunde vinna en medelhavskryssning för två där den brittiske kocken ansvarade för menyn.

www.carnival.com