Karibien svämmar över – av kryssningsturister

Nu tvingas rederierna köpa egna öar till sina resenärer

Foto: AP
Passagerarna på Royal Caribbeans fartyg Mariner of the Seas kopplar av på Labadee Beach på Haiti.
RESA

De karibiska paradisöarna svämmas över av turister.

Den ihållande heta kryssningstrenden tvingar rederierna att köpa privata öar.

Allt för att erbjuda sina resenärer lyx och avskildhet – även på land.

Foto: AP
Trängseln i Karibiens populäraste hamnar blir allt värre, som här på S:t Thomas.

Många semesterfirare lockas av den bekväma och exklusiva avkoppling en vistelse på en lykryssare modell större erbjuder. De har nu blivit så många att trängseln i de karibiska hamnstäderna som är hubbar för de gigantiska fartygen riskerar att förstöra semesterlugnet.

Vissa öar tar emot så många som sex stora monsterkryssare dagligen. Det innebär att uppåt 10000 turister per dag väller in över landgångarna. Illusionen av karibiskt lugn och idyllisk avskildhet spricker när tusentals turister måste trängas om strandplatser, taxibilar och restaurangbord.

Norwegian var först

Nu har därför allt fler rederier i lyxsegmentet valt att köpa eller hyra privata och exklusiva paradisöar där enbart de egna resenärerna har tillträde, skriver Daily Mail.

Det Flordabaserade rederiet Norwegian Cruise Line var först med att introducera konceptet med en privat ö redan 1977. Tre decennier senare är det populärare än någonsin.

Samtliga stora rederier måste i konkurrensen erbjuda avskilda vidsträckta stränder, äventyrliga aktiviteter och hög servicenivå och de bräcker varandra med erbjudanden om privata strandstugor, vattenparker för barnfamiljer och dykutflykter med stingrockor.

Öarna blir en förlängning av all inclusive-vistelsen på kryssningsfartyget, men passagerarna får betala en ytterligare slant för aktiviteterna och hyran av modernt inredda strandhyddor.

FAKTA

Rederiernas privata paradisöar

Half Moon Cay, Bahamas

Rederi: Holland America Line.

Knappt en tiondel av den drygt kvadratmil stora och mycket högt värderade ön Half Moon Cay i Bahamas är bebyggd. Ön har tilldelat Porthole Magazine läsarpris för bästa semesterö nio år i rad och har en tre kilometer lång orörd, halvmåneformad strand.

Här lägger Holland America Line till och erbjuder resenärerna lyxiga strandhyddor med kylskåp och matsal, terass med solbäddar och utomhusdusch för det facila priset av drygt 2 500 kronor extra per dag. Då ingår mineralvatten, läsk, färsk frukt och snacks.

För ytterligare tusenlappen kan man hyra en egen butler och serveras lunch för fyra personer.

För barnfamiljer finns Half Moon Lagoon - med ett badpalats med pirattema. Det ordnas även utflykter med ekovänliga båtar, snorkling vid korallrevet, ridning på stranden, kajakpaddling, fiske mm.

Labadee, Haiti

Rederi: Royal Caribbean.

Royal Caribbean har spenderat 400 miljoner kronor sedan 2007 på att rusta upp sin privata strandresort Labadee på Haitis norra kust. Bland annat har en linbana över vattnet, en bergbana, en vattenpark och en mängd nya privata strandstugor tillkommit.

Rederiet investerade även i en ny docka för fartygen att lägga till i, som stod klar i december 2009. Den kunde även användas under räddningsarbetet efter jordbävningskatastrofen i januari 2010.

Castaway Cay, Bahamas

Rederi: Disney Cruise Line.

Disneys Cruise Lines privata ö heter Castaway Cay. För extra lugn har rederiet skapat separata områden för vuxna, tonåringar och barn på den fyra kvadratkilometer lilla karibiska pärlan. Barnpassning erbjuds.

I sommar ska upprustningen av ön för drygt 160 miljoner kronor vara klar. Bland annat har lekområdet Scuttle's Cove gjorts om. Givetvis finns strandhyddor att hyra, med kylskåp och matplats inomhus.

Snorkling i öns lagun och att simma med farliga stingrockor är några av aktiviteterna som erbjuds.

Great Stirrup Cay, Bahamas

Rederi: Norwegian Cruise Line.

Även det norska rederiet Norwegian Cruise Line investerar nu drygt 160 miljoner kronor för att uppgradera sin Bahamas-ö Great Stirrup Cay i två steg. Först i början av 2011 ska den en kvadratkilometer stora ön stå kvar med nya hyddor vid strandkanten, fler restauranger och barer samt en flytande vattenpark.

Princess Cay, Bahamas

Rederier: Princess Cruises, Regent Seven Seas Cruises och Costa Cruises.

Samtliga tre rederier samsas om paradisplatsen Princess Cay som ligger på Bahamas-ön Eleuthera.

Destinationen erbjuder barnpassning vid barnområdet som består av en lekplats om mindre sötvattenspool.

Strandhyddor finns att hyra.

Catalina Island, Dominikanska republiken

Rederier: Costa Cruises och P&A Cruises.

Costa Cruises driver också en privat resort på Catalina Island som tillhör Dominikanska republiken. Där lägger även P&A Cruises till.

I jämförelse med övriga privata resorter är naturreservatet Catalina Island spartanskt och naturtroget och erbjuder endast solstolar, solparasoll och grillning. Korallrevet längs stranden är utmärkt för snorkling.