Fler och fler européer vill kryssa på semestern

Antalet passagerare ökar

Foto: MSC cruises
MSC Cruises båt Magnifica på en kryssning i medelhavet.
RESA

Intresset för kryssningar fortsätter att öka i Europa.

Förra året passerades drömgränsen fem miljoner passagerare – och i år väntas antalet öka.

I topp ligger Skandinavien.

Trots ekonomisk kris och oro i världen ökar intresset för att åka på kryssning på semestern.

Det visar siffror från European Cruise Council.

2009 gav sig nästan fem miljoner européer ut på kryssning – en ökning med åtta procent från året innan. Att jämföra med de 3,3 miljoner som kryssade 2003.

Framförallt är det skandinavier som har fått upp ögonen för att kryssa på semestern: 2009 ökade passagerarna med hela 41 procent vilket är den största ökningen någonsin.

2010 fortsatte antalet kryssningspassagerare att öka och passerade den magiska gränsen fem miljoner, visar den senaste rapporten från European Cruise Council, ECC.

Sammanlagt passerade 28 miljoner glada kryssningsturister Europas hamnar 2010 vilket innebär att antalet har fördubblats de senaste sju åren skriver ECC i ett pressmeddelande.

– Över 5 miljoner européer valde att resa på kryssning förra året.Detta hjälper Europa att behålla sin position som världens nummer ett resmål, och det hjälper dessutom till att upprätthålla EU:s ekonomiska återhämtning efter finanskrisen. Dessutom ger det värdefulla ekonomiska fördelar för europeiska varv och producenter, säger rådets ordförande Manfredi Lefebvre d’Ovidio.

Bra pris

– Den kraftiga ökningen av antalet kryssningsresenärer beror till stor del på att fler och fler upptäcker fördelarna med att kryssa och ser det som en prisvärd, bekväm och upplevelserik semesterform, säger Claes Tamm, nordisk chef på MSC Cruises i ett pressmeddelande.

Det stora utbudet av prisvärda kryssningar som finns på marknaden tror Tamm är en av huvudanledningarna till att flera väljer att kryssa.

ARTIKELN HANDLAR OM