Kryssningsturister rånade på paradisö

Rederier ställer in besök på St Kitts i Karibien

Foto: AP
Kryssningsfartyget Celebrity Mercury.
RESA

Pengar, smycken, kameror – allt av värde stals när beväpnade män rånade en buss med turister på St Kitts.

Nu hoppar kryssningsfartygen över strandhuggen på den karibiska ön.

Dramat, som inträffade i helgen, är bara det senaste i raden som drabbat kryssningsturister på utflykt under hamnuppehållen i Karibien.

I somras sköts en 14-årig flicka till döds under en bussutflykt på ön St Thomas. Hon hamnade mitt i en uppgörelse mellan två ligor.

Blockerade vägen

I söndags anlöpte kryssningsfartyget Celebrity Mercury St Kitts, med 1886 passagerare ombord. Turistbussen som skulle köra 17 av passagerarna på utflykt till staden Bassaterre tvingades då stanna eftersom vägen blockerades av ett nedfallet träd.

Där överfölls de av beväpnade män. Turisterna bestals på sina värdesaker men ingen skadades och rånarna försvann lika snabbt som de kommit.

Härligt – men farligt

För kryssningsbranschen är incidenter som denna en mardröm. Kryssningar är den del inom reseindustrin som sägs ha ökat mest de senaste åren, inte minst i Karibien. Öarna lockar med sina vackra stränder, orörda korallrev och varma klimat. Men bakom den vykortsvackra fasaden finns på många håll en utbredd fattigdom, en grogrund för ligor och våldsamheter.

Nu ställer minst två rederier in besöken på St Kitts. De omkring fem tusen turisterna skeppas istället till närbelägna Antigua.

Rederiet beklagar

– Semestern ska vara rolig och avkopplande. Att utsättas för kriminella handlingar ska inte vara en del av semestern och vi beklagar att våra gäster utsattes för det, säger en talesman för Celebrity Mercury till USA today.

För St Kitts, som tar emot en halv miljon turister årligen, är uteblivna fartygsanlöp naturligtvis kännbara och kritiker menar att kyrssningsrederierna överreagerar.

Rederierna kritiseras även för att inte varna sina gäster tillräckligt för farorna som lurar på paradisöarna.

ARTIKELN HANDLAR OM