Sju skäl till att göra din egen kryssutflykt

– och spara flera hundra kronor ur reskassan

1 av 5
RESA

Resas egen kryssningsreporter Johan Söderlund berättar om sin kryssning i Italien och ger sina bästa tips för dig som är sugen på en egen resa.

Varje gång ett kryssningsfartyg kommer till en ny hamn i Medelhavet eller Karibien erbjuds en uppsjö olika utflykter som passagerarna får betala extra för om de vill uppleva.

Resa testade att åka på en utflykt anordnad av MSC Cruises till den antika staden Pompeji utanför Neapel, där fartyget MSC Splendida lägger till under sina veckoturer runt västra Medelhavet.

Det visade sig dock snabbt att jag dragit en nitlott. Själva utflyktsmålet, Pompeji, var en hit, men logistiken var tidsödande och opraktiskt.

Två timmar blev fem

Resan började med samling i fartygets teater klockan 12.45. En halvtimme senare var alla på plats i bussen för avfärd. Därefter restid cirka 30 minuter.

Väl framme gavs tid för toalettbesök och shopping i 40 minuter. Väl på plats inne i Pompeji hade klockan hunnit bli 14.40 på eftermiddagen.

Rundturen pågick sedan ett par timmar varpå mer tid för shopping och toabesök planerats före avfärd och "hemkomst" till fartyget runt 17.45 - då hade "tvåtimmarsutflykten" tagit fem timmar.

Men vid det laget var jag redan tillbaka i Neapel, med hjälp av lokaltåget.

FAKTA

Skippa turistbussen och ta tåget

Här är sju goda skäl till att ordna utflykten själv:

1. Skulle vi tagit lokala tåget till Pompeji (20 minuters resa) samt hoppat över långa toa- och shoppingpauser samt väntan på att gruppen ska samla sig vid varje stopp, hade tidsåtgången för utflykten nästan halverats.

2. Spara pengar: Lokaltåget till Pompeji kostar 3 euro (cirka 27 kr) enkel resa - det är bara en bråkdel av kostnaden för utflykten på cirka 470 kr, där visserligen inträdet till Pompeji på 11 euro (cirka 100 kr) ingår.

3. Tåget ger möjlighet att se Vesuvius på nära håll. Motorvägen där bussen går är betydligt längre från vulkanen.

4. För den äventyrslystne ger tåget möjlighet att gå av och utforska någon av Neapels brokiga förstäder på resan till eller från Pompeji.

5. Det visade sig att rederiets guide pratade ganska dålig engelska. De audioguider med perfekt uttal, som finns till uthyrning vid Pompeji, hade kunnat ersätta guiden.

6. Utan en grupp finns möjlighet att ta mat- eller vilopauser när man själv behagar.

7. Utan en grupp kan du stanna upp och utforska saker i sin egen takt.

Ett minus: Tågstationen i Neapel ligger 25 minuter från hamnen, men promenaden genom centrala Neapel är å andra sidan en upplevelse och utflykt i sig.

ARTIKELN HANDLAR OM