Här är Östersjöns billigaste taxfree

Välj rätt fartyg så kan du handla för halva priset

Foto: ECKERÖLINJEN
RESA

140 kronor för en flaska whisky – eller 270.

145 kronor för en limpa cigaretter – eller 350.

Det gäller att välja rätt fartyg om du vill shoppa billigt på Östersjön.

Vi har kartlagt priserna på populära varor hos sju rederier med linjer från Sverige till Åland, Finland, Ryssland, Estland, Lettland och Polen.

Ombordförsäljningen är livsviktig för alla rederier och står i många fall för en tredjedel eller mer av hela omsättningen.

Alla vill till Åland

Men tro inte att du alltid handlar taxfree. Av länderna kring Östersjön är det numera bara Ryssland som inte är ett EU-land, så egentligen borde varor på övriga rutter vara beskattade.

Men Åland är fortfarande skattebefriat enligt EU:s skatteregler och färjorna till och från Finland och Estland gör därför en blixtvisit på Åland längs vägen för att kunna fortsätta sälja skattefria varor ombord.

Det gör däremot inte Tallink Siljas fartyg till Riga i Lettland och Stena Lines på linjen Karlskrona–Gdynia i Polen. På dessa färjor handlar det om beskattade varor och istället kallar man shoppingen ombord för ”EU-shopping”.

Billigare än skattefritt

Trots det visar det sig att varorna i vår undersökning i flera fall inte är dyrare på exempelvis Stenas Polenfärja än på färjorna till Åland och Finland.

Tvärtom.

– Hos oss får du dessutom ta med dig en hel EU-ranson, vilket i praktiken är mer än vad du orkar bära eller får in i en bil, säger Dag Thyselius, pr-manager på Stena Line.

Men de verkliga fynden gör du på en helt ny linje, där sprit och tobak i en del fall kostar hälften – eller mindre – än på övriga färjor. Taxfree eller inte.

FAKTA

Mest sålda märkena

Tallink Siljas toppsäljare ombord

Vodka: Absolut

Cognac: Renault

Whisky: The Famous Grouse

Gin: Beefeater

Öl: Hartwall, Sinebrychoff

Rom: Baccardi

Dofter: Hugo Boss, Chanel

Kosmetika: Lancome, Clinique, Dior

Sötsaker: Cloetta Fazer, Leaf, Toblerone

ARTIKELN HANDLAR OM