Ny trend: Fler vill lyx- kryssa på Östersjön

Bildextra: Finaste maten, mysigaste spat – lyxigaste sviterna

1 av 16 | Foto: S:t Peter Line
Kryssa i lyx Allt fler åker på lyxkryssning – i Östersjön. Här fartyget Princess Anastasia som kryssar mellan Stockholm och S:t Petersburg.
RESA

Allt fler unnar sig en drömhelg till sjöss.

I alla fall om man får tro kryssningsbranschens försäljningssiffror.

– Det finns en stor efterfrågan, det är verkligen inte svårt att sälja lyx, säger Janis Pavuls, kommunikationschef på Tallink Silja.

Allt fler svenskar upptäcker tjusningen med att åka på lyxkryssning på hemmaplan.

Kryssboomen som har pågått ett par år och verkar öka i styrka – och de resor som går först är de lyxigaste.

– När vi hade den ekonomiska krisen så valda många att ta en 40–timmarskryssning på hemmaplan istället för att åka på en längre resa utomlands. Men lite lyxigare. Sedan hänger det kvar, det var många som fick mersmak, säger Janis Pavuls.

Stor efterfrågan

Flera kryssningsföretag storsatsar på Östersjön och det dyker upp nya fartyg varje år – med allt lyxigare erbjudanden.

– Det finns en ökande efterfrågan på det som är lite mer än en vanlig enkel kryssning. Kanske en hytt med balkong och lite bubbel eller blommor på rummet. Det är inte ett problem att lyxa till det, många bokar våra signaturmenyer med fantastisk mat och vinpaket i restaurangerna också, berättar Janis Pavuls.

Många rederier satsar

Trenden att lyxa till det i vardagen med en kryssning över dagen, helgen eller en week–end spås fortsätta in i 2012.

Flera rederier, som Celebrity Cruises och Princess Cruises gör sina största satsningar på Europa hittills under nästa år och även de nordiska rederierna storsatsar.

Se hur du kan lämna verkligheten med en helg i lyx i bildspelet här ovan!

FAKTA

Så kan du resa på lyxkryssning på Östersjön

Stockholm – Åbo / Mariehamn / Helsingfors

Med Tallink Silja

Tallink Silja erbjuder DeLuxe hytter med dubbelsäng, soffgrupp och badrum, minibar där mousserande vin och andra förfriskningar ingår samt fruktskål. Lyxigare hyttalternativ är Commodorehytter, sviter eller Executiv sviter. Vissa har egen bastu och jacuzzi.

Det finns även flera fina restauranger som erbjuder lyxig mat och exklusiva vinpaket.

Massage eller skönhetsbehandlingar erbjuds i spat.

I exempelvis Delux-paketet ingår båtresa tur och retur, del i Deluxe-hytt, en specialfrukost, två drinkkuponger, en middagskupong och mousserande vin. Det kostar under 1000 kr per person till Åbo och under 2000 kr per person till Helsingfors.

Med Viking Line

Hytter och sviter med lyxstandard.

Viking line satsar på gourmetmat och erbjuder bland annat en gourmetkryssning.

I spat på Viking Cinderella kan du få olika lyxiga behandlingar som exempelvis sameinspirerad behandling eller lavenderbehandling.

Dygnskryssning Stockholm–Åbo med del i lyxhytt, trerätters à la carte-middag och frukost med mousserande vin kostar under 1000 kr.

Även Birka cruises kör kryssningar till Mariehamn. Det tar 22 timmar och ombord erbjuds underhållning på svenska, mat, dans och spa.

Stockholm – S:t Petersburg

Med S:t Peter line

Res med helt nyrenoverade fartyget Princess Anastasia från Stockholm mtill S:t Petersburg.

Sviterna med havutsikt är de finaste hytterna. I dem finns en sällskapsdel med fåtöljer och soffa, lcd–tv och minibar. A la carte-frukost ingår.

Priset ligger på mellan 8000 och 11000 kr.

Karlskrona – Gdynia (Polen)

Med Stena Line

MaxiCruise tar 36 timmar med två nätter ombord och en dag i Polen. I lyxig Panoramahytt finns nepressomaskin, öl, vin, mousserade, Ipod och TV. Priset ligger på 1095 kr per person, sen tillkommer bränsletillägg 60 kr och bokningsavgift på 150 kr.

På båten finns restauranger och barer, spa som erbjuder manikyr och olika typer av massage. Spapaketet Harmoni kostar 1050 kr för 4,5 timmar.

ARTIKELN HANDLAR OM