Bildextra: Häng med på kryssning

RESAs kryssningsreporter Johan Söderlund testar livet ombord på ett kryssningsfartyg

1 av 25
RESA

Folkligt, prisvärt och riktigt bra service.

Men underhållningen har fått stryka på foten.

Det är slutsatsen när RESA testkryssar rederiet MSC:s Medelhavskryssare.

Jättefartyget MSC Splendida, som tar nästan 4000 passagerare, kryssar från Barcelona till Marseille, Genua, Neapel, Palermo, Palma och tillbaka till Barcelona.

Det är en en perfekt rundtur för den som vill besöka tre länder och östra Medelhavets största städer.

Men stoppen är korta och merparten av tiden spenderar du ombord, så det gäller att trivas med fartyget om du ska få en lyckad semester.

Så här tycker RESA om MSC Splendida:

Servicen är toppen som på de flesta kryssningsfartyg. Personalen är också hyfsat bra på engelska och förstår och kan hjälpa om du har frågor.

Tex-mex-restaurangen är fartygets bästa matställe. Här kan du bland annat få en riktigt schyst blodig biff eller en magiskt god ceasarsallad med kyckling.

Kasino, 4D-bio, minibowling, spelrum, formel-1-simulator, tennis, squash, brädspel och bingo. Utbudet är i nivå med fartyg i samma storleksordning (3000-4000 passagerare).

Spabehandlingarna håller toppklass men är ganska dyra (över 100 kronor för en timmes massage). Bastu och ångbastu kostar cirka 140 kronor. Bra gym med toppmoderna maskiner och redskap.

Underhållningen ombord är riktad till en italiensk publik, även om man försöker tilltala både tyskar, spanjorer, engelsmän och fransmän. Musiken är svår att ta till sig som svensk (man sjunger inte direkt med i de italienska slagdängorna).

Standardhytterna är små och funktionella, perfekt för två personer. Det finns en bäddsoffa för två extra personer (barn), men då blir det trångt.

Fartyget har ett stort poolområde med glastak där barnen kan stoja runt även blåsiga och kalla dagar. Fartyget ordnar klubbar med disko och liknande för barn i alla åldrar.

Atmosfären är trivsam. Rent och snyggt. I några barer är stämningen lite sömnig, men i kaféet, där man även kan shoppa smycken och väskor, är det livligt och trivsamt.

Stilen på passagerarna är folklig och enkel. Du behöver inte klä upp dig för middagen och barnen kan yra runt som dom vill.

FAKTA

/MSC Splendida

Antal passagerare: 3 959 personer.

Antal hytter: 1 637 stycken

Personal: hyttservice 148, städning 300, restaurang 294 och kök 157 personer.

Antal däck: 18 stycken (13 stycken för gästerna).

Längd: 333,3 meter.

Bredd: 37,92 meter.

Höjd: 66,8 meter.

Djup: 8,68 meter.

Grosston: 137,936 ton.

Marschfart: 22,5 knop.

Maxfart: 24 knop.

ARTIKELN HANDLAR OM