Drivande kryssningsfartyg i hamn

Motorerna slutade fungera – mitt på havet

RESA

Faran är över för de 1900 passagerarna på kryssningsfartyget MSC Opera, som på söndagen fick strömavbrott och blev drivande utanför Visby.

Fartyget är nu bogserat till Nynäshamn där passagerarna evakueras med båtar och bussas till Arlanda.

– Ingen har skadats, uppger MSC Cruises VD Claes Tamm.

Foto: Pressbild MSC Cruises
MSC Opera Kryssningfartyget drabbades på söndagen av strömavbrott och blev drivande utanför Gotland med 1900 personer ombord.

MSC Opera, med cirka 1 900 personer ombord varav cirka 1 700 passagerare, drabbades på söndagen av strömavbrott och blev drivande i Östersjön strax norr om Visby.

– De har tydligen fått blackout och har ingen tillgång till ström, sa Birger Knutsson, räddningsledare på Sjöräddningscentralen, till TT på söndagen.

Det var tidigt på söndagsmorgonen som strömavbrottet inträffade och fartygets motorer slutade fungera. Bogserbåten Svitzer Trym skickades från Oxelösund och vid 20-tiden på kvällen började den dra MSC Opera mot Nynäshamn.

Enligt Claes Tamm, Nordenchef för rederiet MSC Cruises, har ingen människa skadats i incidenten och det fanns heller ingen risk att hon skulle driva på grund eller land.

Jobb för gränspolis

Som planerat till Nynäshamn på måndagsförmiddagen, och passagerarna evakueras nu.

– Fartyget har ankommit Nynäshamn, fast hon ligger för ankare en bit ut eftersom hon är för stor för att ligga i hamnen. Vi håller på att transportera alla passagerare till land där drygt 40 stycken bussar ska köra våra kära resenärer till Arlanda för flyg till respektive hemländer. Det finns inga svenskar ombord, säger Claes Tamm.

Ombord finns huvudsakligen passagerare från andra europeiska länder, men för passagerare från länder utanför Schengenunionen behövs extra resurser vid gränskontrollen i Nynäshamn.

– Vi kommer att behöva engagera gränspolisen, säger Håkan Westin, befäl vid polisens länskommunikationscentral i Stockholm, till TT.

Kryssningen började i Southampton i England den 7 maj och hann bland annat med Stockholm och Helsingfors innan missödet inträffade. Det senaste stoppet före strömavbrottet var S:t Petersburg i Ryssland den 13 maj.

Kan bli dyrt

Det hela kan bli en dyr affär för rederiet. Enligt Tamm ska MSC Cruises, ersätta passagerarna med en värdecheck på en ny kryssning under nästa år.

– Jag funderar inte på det nu. Vårt primära mål är att ta hem resenärerna idag. Men detta är inte roligt för någon, säger Claes Tamm.

Fritidsresors flygbolag TUIfly Nordic flyger hem kryssningspassagerare

Uppdatering:

Fritidsresors flygbolag TUIfly Nordic flyger under måndagskvällen hem 235 kryssningspassagerare från Arlanda till Bournemouth dit fartyget MSC Opera var på väg.

Där möts passagerarna av bussar från rederiet.

FAKTA

MSC Opera

Längd: 251,35 meter

Maxhastighet: 21 knop

Passagerare: Drygt 1700

Besättning: Drygt 700

Antal deck: 9

Antal hytter: 856

ARTIKELN HANDLAR OM