Färjor kan ersätta inställda flyg

Askan ger ökat resande med färjorna

Foto: Stena line
Trotsar askmolnet När flygen blir inställda ökar intresset för att åka med kryssningsfatyg och färjor.
RESA

Inställda flyg ger ökad färjetrafik.

Askmolnet gör att allt fler fördrar att åka båt.

När Europa nu, för andra gången, hotas av inställda flyg och resekaos på grund av aska från en isländsk vulkan laddar rederierna för ökad press på färjetrafiken.

Under förra årets flygkaos märktes ett kraftigt ökat resande med Stena lines kryssningsfartyg och färjor, då människor som skulle rest med flyget valde andra färdmedel istället.

– Under förra året blev det ett mycket kraftigt tryck i vår bokning, både över nätet och telefon och även antalet resenärer på våra färjor ökade kraftigt. Den här gången är vi väl förberedda för att kunna ta hand om ett ökat antal resenärer ombord och ett ökat antal förfrågningar via internet och telefon om det skulle bli ett flygstopp i Sverige, säger Jesper Waltersson, informationsansvarig på Stena Line.

Säkrare semester

Framförallt är det färjetrafiken som ökar, men det finns även de som väljer att planera om semestern. Det är betydligt mindre risk att en kryssning blir inställd än en chartersemester med flyg.

Och det gäller både uppe i Skandinavien och nere i Europa.

– I vår verksamhet mellan skotska Stranraer och Belfast där flygplan står på marken sedan igår märker vi att många tar färja istället. Besöksantalet på nätet ökade redan under gårdagen med cirka 30 procent och bokningarna ökade med cirka 10 procent, säger Jesper Waltersson.

Inför sommaren ser bokningsläget i Sverige bra ut, enligt Stena lines undersökningar. Det ligger i genomsnitt cirka 13 procent högre än förra året under juni till och med augusti.

– Vi tror att den här typen av händelser ytterligare kan öka intresset för att ta med sig bilen på färjan, eftersom människor vill vara säkra på att komma iväg på sin semesterresa, säger Jesper Waltersson.

ARTIKELN HANDLAR OM