Jättekatamaranen på väg mot Sverige

Ska trafikera Ystad – Rönne

Foto: Pressbild
Leonora Christina En av världens största katamaraner kommer att trafikera Östersjön i sommar.
RESA

Norden får en ny jättekatamaran.

Nybyggda Leonora Christina, en av världens största katamaraner, ska köra passagerare mellan Sverige och Danmark.

Foto: Pressbild
Superkatamaranen Just nu seglar leonora Christina från varvet i Perth, Australien mot Bornholm i Danmark. En resa på cirka 20 000 kilometer.

Det är färjan Leonora Christina, en av världens allra störta katamaraner, som just startat sin färd över Indiska oceanen med sikte på danska Rönne som ligger på Bornholm.

Hon startar från australiensiska Perth, där hon byggts under 18 månader, och seglar nu de 20 000 kilometerna mot Östersjön.

Ska lyfta Bornholm

Väl framme ska Leonora Christina trafikera sträckan Ystad – Rönne, med Rönne som hemmahamn. Anledningen är det ökade trycket på trafiken mellan Sverige och Danmark.

– Med Leonora Christina ger vi turismen och affärslivet på Bornholm långt bättre förutsättningar för att attrahera investeringar och gäster. Det är helt enkelt det närmaste man kommer en flytande bro. Jag har själv varit nere och besiktigat vår nya superkatamaran på varvet i Australien, och jag ser mycket fram emot att presentera henne här hemma när hon sätts i drift den 22 juni, säger John Steen-Mikkelsen, vd på rederiet Færgen.

Leonora Christina kommer att segla med full kapacitet från den 2 juli. Redan nu går det att boka sin resa här.

FAKTA

Leonora Christina

113 meter lång

26 meter bred

Kan medtaga 1 400 passagerare och 356 bilar per överfart. Överfartstiden mellan Rönne och Ystad är 1 timme och 20 minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM