Jätteorkaner kan stoppa Karibien–kryssningar

Meteorologer varnar för onormal orkansäsong

Foto: Thinkstock
RESA

Allt oftare sveper dödliga orkaner in över Amerika och orsakar skador för miljoner.

Nu menar meteorologer att vi står inför ännu en onormal orkansäsong – och varnar kryssningsturister för att kryssa i exempelvis Karibien.

Foto: Thinkstock

Amerikanska The National Oceanic and Atmospheric Administration har just släppt sin årliga prognos för Atlanten, Karibien och Mexikanska golfen. Den tyder på att vi under årets orkansäsong, som startar 1 juni och och slutar den 30 november, kan vänta oss mellan 12 och 18 stormar så stora att de kommer att bli namngivna.

En storm blir namngiven när den uppmäter vindstyrkor på över 17,5 meter per sekund, vilket är styrkor som kan orsaka omfattande materiella skador.

Exempel på tidigare sådana jättestormar är Katrina, som ödelade en stor del av USAs sydkust 2005 och Gudrun som härjade i södra Sverige samma år.

Farliga vindstyrkor

Tio av de stormar som väntas härja på andras sidan Atlanten denna säsong väntas utvecklas till orkaner, det vill säga utveckla vindstyrkor över 33 meter per sekund. Tre till sex av dessa förutspås utvecklas till större orkaner med vindstyrkor på upp till 50 meter per sekund, vilket är riktigt farliga vindstyrkor..

Anledningen till att orkan–säsongen väntas bli extra tuff är att Atlantiska oceanen i år är ovanligt varm, samtidigt som väderfenomenet La Nina påverkar.

Ända sedan 1995 har meteorologerna varnat för att orkanerna ökar i Atlanten, och de har ofta rätt – The National Oceanic and Atmospheric Administrations prognos har stämt sex av de elva år som den har getts ut.

Meteorologerna menar att kryssningsresenärer bör tänke till en extra gång innan de bokar en kryssning i Karibien den här säsongen. Det har tidigare hänt att kryssningsfartyg har fått lägga om rutter och ställa in turer på grund av farligt väder.

Rederierna själva försöker dock tona ner varningarna.

– Orkaner, till skillnad från tromber, jordbävningar, översvämningar, bränder och vulkanutbrott, är inte överraskningar. Stormens tillväxt kan spåras, och kryssningsfartyg kan förändra sina kurser för att undvika dessa våldsamma stormar, säger Stewart Chiron av CruiseGuy.com.

FAKTA

Så skadliga är vindarna:

Storm kallas det när vindhastigheten är mellan 24,5 och 32,6 m/s.

På land kan de vindhastigheterna rycka upp träd och orsaka skador på hus. Till sjöss orsakar stormen höga vågor och havsytan blir vit av skum.

20,8- 24.4 m/s kallas halv storm

28,5- 32,6 m/s är en svår storm

Vindar på över 32,7 m/s kallas för orkan

En orkan orsakar stora skador på både växtlighet och byggnader. Till sjöss går vågorna mycket höga och luften fylls av kraftiga moln. Orkaner på norra halvklotet spinner motsols, medan de på södra halvklotet spinner medsols. Orkaner bildas när havsvattnet är över 26 grader.

(Källa: SMHI och Wikipedia)

ARTIKELN HANDLAR OM