Ett UFO? Nej en 112–miljoners lyxyacht

Världens största yacht som drivs helt på solenergi har lyckats åka jorden runt

1 av 12 | Foto: PlanetSolar
Planet Solar precis innan hon ska starta sin långa resa.
RESA

Jorden runt – på solenergi. Det går.

Det har en grupp solcellsentusiaster bevisat genom att göra en världsomsegling med en yacht driven enbart med solens hjälp. Efter 19 månader nådde de målet i Monaco i början av maj.

Planet Solar är världens största båt som drivs helt med solenergi.

Den tyskbyggda jätteyachten, vars utseende har jämförts med rymdskeppet Starship Enterprise från Star Trek–filmerna, har i ett och ett halvt år varit ute på en historisk världsomsegling. När hon den 4 maj nådde hamnen i Monaco stod det klart att Planet Solar är den första helt solcellsdrivna båten att segla jorden runt.

– Det krävs fortfarande tid för att inse att vi verkligen har gjort den här resan runt hela jorden enbart med hjälp av solenergi, skriver Planet Solars kapten Raphaël Domjan i båtens logg.

Slog rekord direkt

Anledningen till miljonprojektet är att visa att det finns alternativ till miljöfarliga båtbränslen.

– Vårt uppdrag är att visa världen att vi har både energi och kunskap för förändring. Vi måste bevara vår blå planet och skydda vår framtid, säger Domjan.

Resan startade från Monaco i september 2010, och redan på den första etappen lyckades Planet Solar slå två världsrekord:

Hon korsade Atlanten snabbare än någon solcellsdriven båt tidigare gjort, samtidigt som hon avverkade den längsta sträckan som en sådan båt någonsin seglat i ett svep.

Anledningen att Planet Solar slagit rekorden är främst den uppsättning litiumjonbatterier som lagrar solenergin och gör det möjligt för yachten att segla i upp till fem nätter utan direkt solljus.

Åker till Medelhavet

Under resans gång har flera stopp gjorts, en del på flera månader för att pyssla om båten med diverse underhåll. Bland annat reparation av sensorn som under hela resan visade fartygets position på projektets hemsida planetsolar.org

Planet Solar kommer i sommar åka runt i Medelhavet.

– Genom att visa upp henne ännu mer fortsätter vi att visa potentialen av förnybar energi, säger Domjan.

FAKTA

Planet Solar

Längd: 31 meter

Bredd: 15 meter

Höjd: 6,1 meter

Vikt: 60 ton

Drivs med 38 000 solceller på en yta av 537 kvadratmeter.

Besättning: 6 personer, men upp till 40 personer kan vara ombord samtidigt.

Kostnad: Cirka 16 miljoner kronor

ARTIKELN HANDLAR OM