Ät dig smal - på lyxkryss

Nytt fartyg startar hälsotrend till havs

Foto: JOHAN SÖDERLUND
”Jag tror det blir svårt att hålla vikten här, men de har ju ett stort gym ombord”, säger Maria Momo, som kryssar tillsammans med kompisen Linda Fossati.
RESA

Italienska bakverk, sjurättersmiddagar och gratis glass.

Många bokstavligen rullar av fartyget efter en veckas kryssningssemester.

Men det går att leva smalt till havs.

RESA har kollat in hälsotrenden på nya lyxkryssaren Costa Favolosa.

Foto: JOHAN SÖDERLUND
Restaurangen Samsara på Costa Favolosa satsar på smalmat.

– Det här är första gången jag kryssar, men andra jag pratat med säger att man brukar gå upp tre-fyra kilo på en vecka, säger Maria Momo, 42, från Milano. Hon sitter och svalkar fötterna i poolen på akterdäck tillsammans med kompisen Linda Fossati, 34, från Genua.

Maria och Linda premiärseglar med det nya jättefartyget Costa Favolosa mellan Venedig och Trieste i Italien. De är bland de 3800 gäster som bjudits in till lyxkryssarens pampiga namngivningsceremoni.

Snittar och champagne

Gårdagskvällen började med en sjurättersmiddag och fest med snittar och babbel.

Nu under dagtid är bufférestaurangen öppen och serverar allt från havskräftor och vällagrade ostar till pizza och glass. Det är bara att gå och plocka efter behag. Och senare under kvällen är det galamiddag med ännu mera mat, vin, snittar och drinkar.

–  Jag tror det blir svårt att hålla vikten här, men de har ju ett stort gym ombord, säger Maria och skrattar.

Även under en vanlig Medelhavskryssning, då det inte är premiärfest, är den mesta maten inkluderad i priset, och restauranger eller room-service är öppna dygnet runt. Men det går trots detta att leva smalt ombord på Costa Cruises fartyg.

Passar romantiker

Specialrestaurangen Samsara har nämligen hälsotema och satsar på salt- och fettsnål mat utan att tumma på lyxkänslan. Menyn bjuder bland annat på Gin fizz räkcocktail med bloody mary-sås till förrätt och ankbröst med äpplen och ångkokt spenat i apelsinsås till huvudrätt. Du kan beta av hela menyn utan dåligt samvete och till dessert serveras frukt - fritt från grädde och onyttigt socker.

Förutom att maten är mer hälsosam så är det lugnare och mer intim atmosfär här jämfört med fartygets stora matsalar. Det är perfekt för romantiska par som vill vara lite mer privata, säger servitrisen Maria Sanchez.

Kostar 20 euro extra

Men det kostar extra att vara nyttig och intim. En middag på Samsara ingår inte i fartygets all-inclusive-paket. Du får snällt lägga till cirka 180 kronor (20 euro) per person för en middag. Och vill du vara säker på att det finns plats vid något av de fåtal borden bör du boka ett Samsara veckopaket med spa-behandlingar och extra lyxig balkonghytt. Det går på mastiga 19519 kr per person och vecka i slutet av september. Det kan jämföras med en hytt med balkong (utan lyxigt hälsotema) för 12839 kronor.

Är du bara måttligt road av mat kan du njuta av destinationerna och fartygets aktiviteter. Här finns golf- och formel 1-simulatorer, 4D-bio, stort kasino, shopping, kaféer (med riktigt bra italiensk espresso), spa, gym, relax och givetvis paddle tennisbana, precis som på alla andra stora kryssningsfartyg i Medelhavet.

FAKTA

/Costa Favolosa

Antal passagerare: 3 800

Antal i besättningen: 1 110

Antal passagerardäck: 13

Längd: 290 meter

Bredd: 35 meter

Marschfart: 19,6 knop

Bruttoton: 114 500

Namnet "Favolosa" är en mix av det italienska ordet "favola" som betyder "saga" och engelska ordet för fantastisk - "fabulous".

Rutter & priser

I sommar seglar Costa Favolosa veckokryssningar i östra Medelhavet med avresa från Venedig eller Bari i Italien. Rutten går via Olympia i Grekland, Izmir och Istanbul i Turkiet, Dubrovnik i Kroatien och tillbaka till Italien.

I vinter seglar fartyget en rutt mellan Dubai, Oman och Förenade Arabemiraten.

Veckokryss i östra Medelhavet i september från 8729 kr per person (insideshytt). Balkonghytt kostar från 12 839 kr.

www.costacruise.com/se