Här är världens enda femstjärniga fartyg

MS Europa är fartyget med de enorma lyx-sviterna

1 av 13 | Foto: Hapag-Lloyd Cruises
MS Europa.
RESA

För tolfte året i rad har Hapag-Lloyd Cruises flaggskepp MS Europa fått fem stjärnor av Berlitz Cruise Guide 2012. MS Europa är det enda kryssningsfartyget i världen som får fem stjärnor av guideboken.

Berlitz Cruise Guide har i 27 års tid gått igenom de största kryssningsfartygen och satt betyg på båtarna utifrån kriterier som hytter, mat, service, underhållning, hygien, utflykter och allmänt mervärde. 

Guiden, som även finns att ladda ned som en app, har för tolfte året i rad gett MS Europa högst poäng. Av totalt 2 000 möjliga poäng fick MS Europa 1 852. Tvåan Sea Dream fick 1 788 poäng.

85 kvadratmeter i hytten

Det som kännetecknar MS Europa sedan ombyggnaden är det stora utrymmet för varje resenär. Totalt ryms 408 gäster ombord på 204 lyxiga hytter och hyttstorleken varierar från 27 kvadratmeter till 85 kvadratmeter. Samtliga hytter har separata sov- och vardagsrum och 152 av hytterna har egen veranda.

På fartyget finns även ett golfområde, en stor spa-avdelning och en träningslokal. Stjärnkocken Dieter Mueller lagar mat i en av restaurangerna. Mueller blev känd som kock på Schlosshotel Lerbach som har tre stjärnor i Michelin-guiden och han är ombord på MS Europa 70 dagar per år.

Ny båt sjösätts 2013

MS Europa åker jorden runt från Dubai till Dubai, men det går även att köpa korta rutter längs vägen. MS Europa kommer även besöka Norge och de baltiska länderna under 2013, men den mesta av tiden befinner sig MS Europa i sydostasien.

Under 2013 kommer MS Europa 2 att sjösättas, den båten kommer mestadels hålla till i Medelhavet. Om även det fartyget får fem stjärnor av Berlitz Cruise Guide återstår att se.

FAKTA

Bästa fartygen enligt Berlitz Cruise Guide

1. MS Europa, 1852 poäng

2. SeaDream II, 1788 poäng

3. Seabourn Quest, 1787 poäng

4. SeaDream I, 1786 poäng

4. Seabourn Odyssey, 1786 poäng

ARTIKELN HANDLAR OM