Bygger nytt kryssnings-monster för 6 miljarder

Miljövänner protesterar mot de allt större fartygen

Foto: NCL
Norwegian Breakaway har premiär våren 2013.
RESA

Två nya jättefartyg är redan på gång.

Nu beställer hårdsatsande Norwegian Cruise Line ett tredje nybygge – som blir störst i rederiets historia.

Tyska Meyer Werft spottar ur sig kryssningsfartyg på löpande band. Bara i år har tre nya lämnat varvet i Papenburg i nordvästra Tyskland, senast Celebrity Reflection som hade premiär för bara en vecka sedan.

Överst på orderlistan står nu två nya kryssare till Florida-baserade Norwegian Cruise Line, varav den första får namnet Breakaway och har premiär till våren. Det kommer att ha New York som hemmahamn.

Övertrumfar varandra

Breakaway och systerfartyget Getaway – som kommer 2014 – är på 146000 ton, snäppet större än årets största nybygge MSC Divina (139000 ton).

Konkurrenten Royal Caribbean har kontrat med att också lägga order på två nya fartyg hos Meyer på 158000 ton, som blir klara 2014 och 2015.

Nu svarar Norwegian Cruise Line med att beställa ytterligare ett fartyg från samma varv, som blir rederiets största någonsin. Det har fått arbetsnamnet Breakaway Plus och ska levereras 2017. Här pratar vi om en bjässe på 163000 ton och med plats för 4200 passagerare.

Byggkostnaden beräknas till 700 miljoner euro, runt 6,2 miljarder kronor. Norwegian har också option på ytterligare ett fartyg i samma storlek.

Miljövänner protesterar

För ett par veckor skrev finländska medier att Royal Caribbean, som redan äger världens två största kryssningsfartyg, ska uppvaktas av varvet STX i Åbo för att förmås beställa en tredje rekordkryssare. De här jättarna är överlägset störst på haven och tar över 5000 resenärer.

Samtidigt växer proteströrelser fram mot de allt större kryssningsfartygens påverkan på miljön. I Venedig möttes till exempel MSC Divina tidigare i år av demonstranter på kajen. Protestgruppen No Big Ships Venice kräver att alla stora fartyg ska bannlysas från den känsliga lagunen utanför Venedig. Gruppen menar bland annat att jättarnas framfart i vattnet underminerar grunderna till stans många vackra byggnader.