Här är Singapores nya superterminal

Tokig terminal välkomnar världens största kryssare

1 av 5 | Foto: SATS-CREUERS CRUISE SERVICES
Marina Bay Cruise Center förväntas locka hundratusentals turister till staden på bara några månader.
RESA

Snett, vinnt och vågat. Singapores nya kryssningsterminal kan utan tvekan sälla sig till skaran av galna byggnader.

I måndags slogs dörrarna upp för Marina Bay Cruise Center (MBCCS) i Singapore.

Terminalen med sina 28 000 kvadratmeter, lika stor som tre fotbollsplaner, är belägen i de sydligaste delarna nära flygplatsen och citykärnan. MBCCS drivs av SATS-Creuers Cruise Services och är en av de största i Asien med djupt vatten, en gigantisk vändbassäng och utan höjdrestriktioner.

Största och lyxigaste kryssarna

Vackert belägen med Singapores silhuett i bakgrunden ska terminalen fungera som en inkörsport till hjärtat av huvudstaden. Redan den 26 maj i år dockade det första fartyget och enligt Edmund Cheng, ordförande för SATS, kommer några av de största och lyxigaste kryssarna att göra visit inom kort.

– MBCCS förväntas få besök av 70 rederier; Azmara, Celebrity, Costa, Cunard, Princess, Royal Caribbean och Silversea inkluderade. Det betyder en passagerartrafik på över 200 000 personer från och med nu fram till mars 2013, sade Mr Cheng i öppningstalet.

Spektakulär arkitektur

Terminalens arkitektur är minst sagt spektakulär med sina böljande och nautiska element. Taket ska efterlikna vågor som slår mot en strandkant, och från ett fartyg som närmar sig land är vyn ständigt föränderlig vilket ska skapa en förväntansfull känsla hos passagerarna.

MBCCS kompletterar de bebyggelser som redan är, och kommer att bli, ikoniska i Singapore. Bland dessa hittar vi finanskvarteret Marina Bay Financial Centre, lyxhotellet Marina Bay Sands, pariserhjulet Singapore Flyer, konstplattformen Esplanade och parkkomplexet Gardens by the Bay.

FAKTA

MBCCS

Pirens längd: 360 m

Pirens bredd: 120 m

En kapacitet att förtöja fartyg som väger upp till 220 000 bruttoton, med maximal längd på 1181 fot.

Terminalyta: 28000 kvadratmeter

Terminalens belastningskapacitet: 6800 passagerare åt gången.

ARTIKELN HANDLAR OM