Senaste trenden: gifta sig till havs

Bröllopskryssningarna ökar i popularitet

Foto: THINKSTOCK
Sugen på båtbröllop? För under 10 000 kronor får du hela paketet.
RESA

Allt fler väljer att knyta sina band till havs, närmare bestämt på ett kryssningsfartyg – men den gungande upplevelsen är inte för alla.

Många turturduvor väljer prisvärda och problemfria ceremonier till havs och bröllopskryssningarna ökar i popularitet. Det brittiska kryssningsföretaget P&O Cruises började erbjuda bröllopspaket för snart två år sedan men Carnival Australias talesman David Jones säger att konceptet har blomstrat ordentligt de senaste månaderna.

– Nu har vi 55 inbokade bröllop varav ett på ett fartyg som kommer från Brisbane nästa år, med 150 gäster.

9 000 för hela paketet

Tredagarskryssningar är de mest populära och ett helt paket, inklusive ceremoni, en fotograf i två timmar, blommor, tårta och en middag för gästerna kostar runt 9 000 kr. Vill man ha ett uppgraderat fotopaket och själva mottagningen i kändiskocken Luke Mangans restaurang går det bra att punga ut lite extra.

– Brudarna älskar att allt praktiskt taget redan är ordnat. De behöver bara dyka upp på dagen med hår och mejk fixat, säger Mr Jones.

Kaptenen hinner inte med

Det faktum att familj och vänner seglar med på smekmånaden är dock inte ultimat för de som vill ha en romantisk resa på tu man hand.

– Det finns många sällskapssjuka brudpar som inte har något emot att familjen hänger med, menar Mr Jones.

Under de närmaste månaderna vill även 40 par förnya sina äktenskapslöften ombord, något som oroar Mr Jones.

– Vi måste nog skära ner till fem per kryssning – kaptenen måste hinna se efter fartyget också.