Så mycket går du upp i vikt på kryssningen

Och så här gör du för att undvika fettfällorna

Foto: THINKSTOCK
Var tredje deltagare i en ny undersökning svarar att de äter dubbelt så mycket när de är ombord på ett kryssningsfartyg.
RESA

Frikostiga matbufféer och för mycket "relaxande" kan bli till många extrakilon runt midjan. Men hälsotrenden blir allt starkare på fartygen – med både smalmat på menyn och omfattande sportkomplex ombord.

Ett halvt kilo om dagen. Så mycket går den genomsnittliga kryssningspassageraren upp i vikt enligt en undersökning gjord av den brittiska resebyrån Bonvoyage.co.uk. Boven i dramat är de frikostiga bufféerna som dukas upp till frukost, lunch och middag – vilka bidrar till en viktuppgång på nästan sju kilo efter två veckor ute på havet.

Äter dubbelt så mycket

84 procent av deltagarna i undersökningen svarade att de åt mer än vanligt ombord, var tredje att de åt dubbelt så mycket. Det är med andra ord inte så konstigt att vågen plötsligt skiftar siffror, men fettfällorna går att undvika. Hälsotrenden är stark på fartygen, med både smal-alternativ på menyn och idrottsaktiviteter ombord.

På flera av Royal Caribbeans skepp, bland dem de i serien Voyager, Freedom och Oasis kan resenärerna förutom att träna på vanligt gym även spela ishockey på en isrink, surfa i ett uppbyggt surfingområde, bergsklättra 60 meter över havet, springa på joggingbana, boxas i boxningsring och åka linbana.

Sportkomplex och bergsklättring

Även Norwegian Cruise Lines fartyg Norwegian Breakaway som sjösätts den 13 april 2013 stoltserar med ett sportkomplex på över tre våningar med bland annat hinderbana, basketplan och bergsklättring.

De flesta av Seabourns fartyg, däribland Odyssey, Sojourn och Quest erbjuder pass i yoga, pilates, spinning, aerobics, och stretchning. Det finns även klätterväggar och i bakre delen av båten finns en marina där man kan åka vattenskidor, paddla kajak och segla.

Smalare alternativ

Förutom oändligt med idrottsaktiviteter finns ofta lättare och sundare alternativ på restaurangerna. Celebrity Cruises erbjuder "Lean and Light" i à la carte-restaurangen, en smalare trerätters-variant för dig vill dra ner på det onyttiga fettet.

Även andra rederier har hälsotänk kring maten, Holland America Line inför till exempel en ny vegetarisk meny med hela 52 rätter. Sallader, förrätter, soppor och huvudrätter finns både till lunch och middag i huvudmatsalen ombord på rederiets 15 fartyg. Vad sägs om portobello och chipotle quesadillas, risotto på rostade rödbetor, vietnamesiska vårrullar och sötsur vegetarisk tempura?