Steve Jobs lyxyacht klar – ett år efter hans död

Byggd i glas och aluminium – som en Apple-produkt

1 av 5 | Foto: CHARLES ONIANS/SCANPIX
Lyxyachtens design är enkel, elegant och påminner om Jobs Apple-produkter och större butiker runt om i världen.
RESA

Steve Jobs sista mästerverk: en 256 fots superyacht.

Men Apple-grundaren fick aldrig chansen att se sitt lyxiga fartyg.

Det är först nu, mer än ett år efter hans död, som den gigantiska båten står färdig.

Foto: AP
Steve Jobs i juni 2011, fyra månader innan han gick bort i cancer.

Apple-grundaren Steve Jobs planerade att bygga en av världens mest spektakulära båtar, en elegant kryssare helt i glas och lättviktsaluminium.

Rykten gick om att projektet lades på hyllan under Jobs sjukdom, men nu har yachten sjösatts på det holländska varvet Koninklijke De Vries i staden Aalsmeer.

Skänkte Ipod shuffels

Steve Jobs barn och änkan Laurene var på plats under avtäckningen i söndags, och skänkte Ipod shuffels med båtens namn "Venus" ingraverat på baksidan till alla som arbetat med att färdigställa henne. Om familjen kommer att använda henne är oklart, men enligt uppgifter kommer hon att fraktas till USA.

Den slimmade lyxyachten är 256 fot lång (över 78 meter) med skyhöga fönster, och bland de högteknologiska funktionerna på insidan finns sju överdimensionerade iMac-datorer som kontrollerar båten.

Interiören är designad av Philippe Stark, den berömda franska arkitekten och designern som även ritat båten "A" för Andrey Melnichenko.

Kostnad: okänd

Totalt tog det sex år att utforma och konstruera kryssaren, till en kostnad som ännu är okänd.

Jobs, som gick bort i oktober 2011 på grund av cancer i bukspottskörteln, fick tyvärr aldrig se sitt monsterbygge.

Men han var besatt av att slutföra verket.

– Jag vet att det finns en risk att jag dör och lämnar Laurene med en halvfärdig båt. Men jag måste fortsätta med den. Om jag slutar är det som ett bevis på att jag är nära att dö, sade han till Walter Isaacson som skrev hans biografi.

FAKTA

Tillverkaren/ Feadship

Feadship, företaget som byggde Steve Jobs lyxbåt, har tillverkat superyachts sedan 1920. Bland deras kunder hittar man några av världens mäktigaste män, till exempel Paul Allen, medgrundaren av Microsoft, John W Henry, ägare av Boston Red Sox och Liverpool FC och Malcolm Forbes, grundaren av Forbes Magazine.