Så ska lyxfartygen lösa solstolskriget

Nu blir det förbjudet att paxa stolarna på däck

Foto: Carnival Cruises
Carnival Cruises är det första rederiet som går ut med en solstols-policy.
RESA

Nu slipper du gå upp i ottan för att slänga handduken på den bästa solstolen.

Flera kryssningsrederier inför nämligen en ny policy på sina fartyg: Use it or lose it.

Solstolar som paxas utan att man ser röken av badgästerna. Känner du igen scenariot?

Till mångas stora glädje, och kanske vissas förtret – nu är det förbjudet! Bland annat på kryssningsrederiet Carnivals fartyg.

John Heald, senior cruise director, har inrättat en "use it or lose it"-policy på Carnival Breeze, och om lösningen är framgångsrik kommer den snart att gälla för resten av flottan.

Klistermärken på stolarna

Klistermärken fästs på solstolarna när gästerna lämnar platsen, och om de inte återvänder inom en viss tid forslas de personliga tillhörigheterna bort – så att solstolarna är fria att använda för andra.

De nya reglerna sänds på TV i hytterna och på storbildsskärm i Seaside-tetern och lyder som följer:

"Med hänsyn till alla gäster ombord, reservera inte solstolarna tack. Handduken tas bort efter 40 minuter och finns att hämta på handduksstationen, nära den stora poolen på däck 10. Njut av din roliga dag på havet."

Personal som övervakar

Att hålla koll på alla passagerares spring är ingenting som oroar Heald. Han menar att de har gott om personal på fartyget som kan övervaka detta.

– Om vår besättning ser en stol som är oanvänd men paxad med handdukar, böcker, skor eller kalsonger så märker de stolen med aktuell tid. Om det ser likadant ut 40 minuter senare så tar de bort alla saker och lämnar ett meddelande till gästen, säger Heald till travelweekly.com.

Även Norwegian Cruise Line hakar på trenden och testar ett liknande upplägg på fartyget Norwegian Star.

– Vår nuvarande policy är att vi ber gästerna att inte reservera solstolarna i mer än 45 minuter, säger Norwegians talesman AnneMarie Mathews.