Star – en ny lyxig stjärna på havet

1 av 5 | Foto: BMT NIGEL GEE
RESA

Här kommer en farkost som inte liknar någonting annat på havet.

Nya yachten Star är formad som toppen av en stjärna och rymmer 3500 kvadratmeter ren och skär lyx innanför det spektakulära skalet.

För designen står företagen Lobanov Design och BMT Nigel Gee. Det hela började med ett par enkla skisser på en servett.

Enligt designern Igor Lobanov kom Star till sedan man kommit fram till att alla fartyg ser i princip likadana ut för alla som inte arbetar i branschen.

– Modern arkitektur eller design av bilar och andra produkter tycks inte ha någon påverkan på båtar. När jag fick se skisserna tyckte jag att de var så fantastiska att jag ville bevisa att de verkligen kunde bli till en båt, säger Lobanov till Daily Mail.

Klarar 200 gäster

Resultatet är ett 133 meter långt fartyg med åtta däck – plus stjärnspetsen som gör att Star totalt blir hela 63 meter hög!

Maxkapaciteten är 200 gäster för en dagsutflykt eller fest men övernatta kan bara 36 göra. För att bekvämt ta sig mellan däcken finns hela fyra hissar. Helikopterlandningsplatta och utsiktsplattform högst upp är andra finesser.

Star är ingen raket. Maxfarten är 18 knop (33 km/tim), vid marchfart 14 knop är räckvidden goda 5000 sjömil (9260 km) så en tur över exempelvis Atlanten är fullt möjlig.

Ännu finns inget exemplar av yachten byggt och frågan är om någon excentrisk miljardär är modig nog att låta bygga ett. Båtfolk brukar av tradition vara ett konservativt släkte.

Enligt Stephen Hooley på BMT Nigel Gee pågår förhandlingar med ett antal intressenter. Någon prislapp på skapelsen finns ännu inte.

ARTIKELN HANDLAR OM