Malariaskydd för gravida?

RESA

Jag och min man ska åka till Kenya och Tanzania och sammanlagt vara borta i tre veckor, varav tio dagar på Zanzibar. Vi vill naturligtvis skydda oss mot malaria. Men om man använder profylaxet Lariam bör man inte bli gravid på över ett halvår efter avslutad användning. Men hur ligger det till med Malarone?

Det finns fyra former av malaria, av vilka falciparium är den farligaste. Den sorten är utbredd i Asien och Afrika och tidigare var det enda effektiva profylaxet Lariam, en medicin ökänd för att så många drabbas av allvarliga biverkningar som sömnproblem, minnesrubbningar och panikångest. Nu finns ett annat profylax, som hittills gett minimalt med biverkningar, Malarone. Nackdelen är att det är dyrt. Profylax för två månader kostar nästan 2 000 kronor.

Ragnhild Jansson, läkare, Smittskyddsinstitutet, säger:

– Efter avslutad Lariambehandling ska man vänta med graviditet i minst tre månader. För Malarone finns ännu inga kliniska studier gjorda på eventuella biverkningar efter avslutad profylaxbehandling – men Malarone ska undvikas under graviditeten och av mödrar som ammar.

– Jag föreslår att du kontaktar vaccinationscentral eller smittskyddsläkare före din resa.

ARTIKELN HANDLAR OM