När får jag resa utan föräldrar?

RESA

Jag undrar hur gammal man måste vara för att åka utomlands utan vuxen? Är det arton som gäller eller kan man ta intyg från föräldrarna på att man får åka i väg?

När det gäller charterresor har de flesta arrangörer liknande regler. Vill du åka med Apollo och är under 18 år måste du visa upp ett intyg med en av föräldrarnas underskrift samt en kopia på hans eller hennes legitimation. Intyget ska du ha med dig på resan. Är du under 15 år får du inte resa ensam.

Även Fritidsresor vill ha målsmans tillstånd för den som inte är myndig. Ett intyg kräver även Ving, Spies och Always. Undantaget är resor till något av deras ungdomshotell där åldersgränsen är 18 år.

På SAS reguljärflyg får du från och med 16 års ålder resa utomlands som vilken vuxen som helst. Är du mellan tolv och 15 år kan du välja att resa helt på egen hand eller med så kallad UM-service (Unaccompanied Minor service). Det innebär att du får speciell tillsyn hela vägen från incheckning till det att någon möter vid ankomsten. Assistansen kostar 250 kronor och krävs om den som ska resa är mellan fem och elva år.