Varför fick jag betala övervikt?

RESA

Jag är en "fattig" student som studerat i USA i sex månader. Men hemresan från Los Angeles den 23 september med flygbolaget Swiss gjorde mig inte fattig utan snarare ruinerad.

Jag checkade in med två väskor, väska nr 1 vägde 40 kilo, väska nr 2 vägde 10 kilo. Jag hade alltså lite övervikt i den ena men 25 kilo undervikt i den andra. Ändå fick jag betala för övervikten i väska nr 1.

Eftersom väska nr 2 var en cymbalväska avsedd för cymbaler kunde jag naturligtvis inte packa om, vilket jag blev uppmanad att göra.

Jag är fruktansvärt bedrövad över detta och har svårt att förstå vad jag har betalat för när jag egentligen inte hade övervikt.

Trist, Niklas. Men flygbolaget Swiss i Stockholm hänvisar till de regler som gäller för flighter över Atlanten, där man får ha med sig två kollin på 32 kilo styck. De enskilda väskornas vikt får alltså inte överstiga 32 kilo. Gör de det får man betala för övervikten, oavsett det andra bagagets vikt.

Sedan är det en annan sak att bolagen ibland inte följer sina egna regler och släpper igenom passagerare med övervikt, vilket naturligtvis uppfattas som väldigt orättvist av den som checkar in vid "fel" disk och tvingas betala.

Red