Hur slipper vi flyg-ont i öronen?

RESA

Vi är en familj som flyger till Spanien ett par gånger om året. Men varje gång vi landar känns det som om våra öron ska sprängas av smärta. Med tanke på den högt tekniska kunskap människan äger borde väl detta inte nödvändigtvis vara ett problem i vårt högt utvecklade samhälle?

Smärtan beror på tryckförändringar som örat inte hinner anpassa sig till. Även om moderna kabiner minskar dessa är de tillräckligt stora och snabba för att många ska uppleva obehag, framför allt när planet går ned för landning.

Det effektivaste sättet att undvika smärtorna är att lära sig att tryckutjämna. Man håller för näsan och blåser försiktigt tills det "ploppar till" - eller gäspar tills man känner samma plopp.

Det finns också hjälpmedel i form av speciella öronproppar. När vi testade Earplanes i tidningen gav vi det minus-betyg, därför att de inte fungerade överhuvudtaget.

Enligt Earplanes gäller detta bara för en minoritet, som vår testare tydligen tillhör. För de flesta ska de hjälpa, påstår företaget. Om ni är intresserade finns de här:

www.earplanes.nu

Red