När är varmast i Australien?

RESA

Vi planerar att åka till Australien under kommande år några veckor, vilken årstid är den bästa om man vill ha sol och värme?

Det beror på vart ni vill åka. Årstiderna i Australien är omvända mot de på norra halvklotet. Alltså infaller sommaren ungefär november-mars, där januari och februari är de varmaste månaderna. I södra Australien, till exempel i Sydney och Melbourne, är det då ungefär lika varmt som runt Medelhavet på sommaren.

Den norra delen av landet ligger dock i tropikerna, där det alltid är 30-35 grader varmt. Där finns inte "sommar" och "vinter" som vi är vana - man talar i stället om regnperiod eller torrperiod. Regnperioden infaller vanligtvis i oktober/november till mars/april, medan april-oktober är i stort sett helt regnfria. Under regnperioden gör man bäst i att inte bada i havet vid stränderna i norra Australien, eftersom det då finns väldigt giftiga maneter i vattnet.

Så: Bestäm först vart ni vill åka. Ska ni till södra delen av landet är den australiensiska sommaren, december-mars, varmast och trevligast. Ska ni till norr, till exempel till Stora barriärrevet, och inte tycker om regn är det det svenska sommarhalvåret som gäller. Och om ni vill göra båda delarna är september-oktober bra - fortfarande fint i norr, medan det börjar våras i söder (dock inga badtemperaturer).

Ha en trevlig resa!

Red