Vi har massor av allergier – vart vågar vi resa?

RESA

Hej! Vi är en allergisk familj som tänkte åka utomlands för första gången, eventuellt till Thailand. Hur fungerar det med mat på planet och kan man handla mat där man är i Thailand? Vi har många allergier; fisk och skaldjur, sojaprotein, baljväxter, mjölkprotein och nötter. Eller borde vi välja ett annat resmål?

Jeanette, Gävle

Svar: Vi har pratat lite om era frågor här på redaktionen och det enda vi dessvärre med gott samvete kan rekommendera er är att välja ett annat resmål än Thailand. I Thailand används nötter i alla dess former väldigt mycket i matlagningen – även som olja. Även sojaprotein är väldigt vanligt förekommande. Många maträtter görs med fisksås eller ostronsås, så det blir svårt för er att undvika fisk och skaldjur också.

Kanske ska ni fundera på ett resmål där maten är lite mer lik den svenska? Om ni vill åka i vinter ligger ju Kanarieöarna lite närmare till hands. Där tror jag att ni har betydligt lättare att hitta mat som passar. När det gäller mat på planet är det lättare. Ofta kan man förbeställa specialanpassad mat. Säg bara till i samband med att resan bokas.

Om ni vill veta mer om allergier och resor, ta kontakt med Svenska Celakifröbundet.