När kommer regnperioden i Malaysia?

RESA

Jag ska runt lite i Asien i höst, och kommer under den tidiga delen av oktober att vara i Malaysia och Perhentian Islands.

Jag har läst att monsunen kan ställa till det runt den tiden, men informationen varierar beroende på vem man frågar. Vågar jag åka dit utan att behöva riskera att bli strandad på en ö?

Jag ska senare ta Mekongfloden från Saigonområdet, och försöka hinna med Phu Quoc under mitten/slutet av oktober. Ska jag planera om?

David

Vilken spännande resa du har framför dig!

Det där med väder och vind är inte lätt att uttala sig säkert om. Oktober är normalt en övergångsmånad i Malaysia, då sydvästmonsunen ersätts av nordostmonsunen. Det börjar alltså regna lite mindre på västkusten och mer på ostkusten, så början av oktober är sannolikt betydligt bättre på Perhentian Islands än slutet av månaden.

Men oavsett var i Malasyia du befinner dig får du nog räkna med en hel del regn. I vår lilla ”väderbibel” har alla mätstationer runt 20 regndagar i oktober och en snittnederbörd på minst 200 mm. Det betyder inte att det regnar hela tiden då det oftast rör sig om häftiga skyfall och däremellan bättre väder.

Här är en bra vädersajt där du kan få veckoprognoser och kolla väder tillbaka i tiden, till exempel vid en viss tidpunkt ett tidigare år:

www.wunderground.com

Trevlig resa!

Anders Hedberg