Hur ofta går färjorna till Tioman?

RESA

Vi ska göra en resa till Singapore och till Tioman Island i Malaysia i mars.

Vi åker till staden Mersing från Singapore och därifrån tar vi färjan till ön.

Vi vet inget om färjeförbindelserna, hur ofta och när båtarna går, eller om hur vi enklast köper biljetter. Hur får man reda på detta? Och likaså när det gäller busstider till Mersing, hur ofta bussen går och när.

Hur mycket kan det kosta att ta taxi dit? Hur fungerar det vid gränskontrollen om man åker taxi till Mersing?

Annika

Hej Annika! Tioman är en härlig ö med bra dykning och fina stränder. Monsunperioden brukar ta slut i mars, så förhoppningsvis får ni bra väder under ert besök.

Ni kan ta långfärdsbuss från Lavender Street Bus Station i Singapore till Mersing. Resan tar ungefär fyra timmar och kostar cirka 75 kr. Bussarna går oftast på morgonen, och det är säkrast att köpa biljett dagen före för att få en plats. Bussarna är ofta av bra kvalitet och vägarna är bra – så buss är ett bra sätt att resa i Malaysia.

För taxiresa hela vägen får ni räkna med minst 200 kr.

I Mersing går färjan till Pulau Tioman en gång om dagen. Tiden varierar beroende på tidvattnet, men oftast mitt på dagen. En enkelbiljett kostar cirka 50 kr, och kan ofta köpas på piren samma dag. Det finns snabbfärjor som kostar lite mer och går flera gånger om dagen. Fråga där ni bor när ni kommer fram så får ni mer information.

När det gäller passkontrollen mellan Singapore och Malaysia är det oftast samma procedur för taxi som för buss. Ni måste antagligen kliva ur och gå över gränsen. Tänk på att inte lämna ert bagage till någon annan eller lämna kvar det i bilen/bussen – smuggling förekommer!

Hoppas ni får en härlig resa!