Ska vi växla pengar i Thailand eller hemma?

RESA

Vi åker till Thailand snart. Var får man bäst kurs när man växlar pengar – i Thailand eller på vår bank?

Ingrid

Svar: På grund av den rådande finanskrisen är världens valutakurser ganska instabila just nu. Därför är det svårt att avgöra hur ni ska göra för att få den bästa växlingskursen.

Generellt kan man säga att den thailändska bahten ofta följer den amerikanska dollarn, vilket har inneburit att bahten blivit något dyrare den senaste tiden.

Det finns för- och nackdelar både med att växla hemma och att växla på plats. Det enklaste och säkraste sättet är antagligen att växla en del pengar här i Sverige så att ni har kontanter när ni kommer ner och sedan ta ut pengar i en bankomat eller på en bank i Thailand. Då slipper ni bära runt på en massa kontanter och kan ta ut pengar allt eftersom.

Nackdelen är att svenska bankkort ofta har en avgift för uttag i utlandet. Den brukar ligga runt 35 kronor per uttag, men varierar beroende på vilken bank ni har. Vissa banker, däribland Skandiabanken och Ica-banken, har ingen avgift alls.

Om ni växlar i Sverige så kan det löna sig att titta runt och se vad de olika bankerna eller växlingskontoren har för kurs. Ofta kan Forex ha bättre kurs än en vanlig bank, men det är svårt att säga något generellt.