Världens brantaste berg- och dalbana

36 häftiga nyheter i Europas nöjesparker

Foto: HANSA PARK
Berg- och dalbaneälskare får sitt lystmäte på Hansa Park i Tyskland.
RESA

Grymmare berg- och dalbanor, blötare båtfärder och läskigare labyrinter.

Det vimlar av nya attraktioner i Europas nöjesparker i sommar.

Här är 36 nyheter i 12 länder.

Listan över nyheter är sammanställd av nöjesparkernas branschorganisation IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions).

SVERIGE

Gröna Lund, Stockholm

Årets nya attraktion är den skinande nya berg- och dalbanan Tuff-Tuff Tåget. Det finns ingen längdgräns vilket gör att föräldrar kan bjuda små barn på sin första åktur. Gröna Lund har nu sex olika berg- och dalbanor.

www.gronalund.com

Liseberg, Göteborg

Även här satsas det på barnen, med flygande elefanter, nya radiobilar, helt nya Ponnykarusellen och en ny 3D-film som heter Sammys äventyr. Största nyheten är annars nya biljettsystemet Quick Pass som gör att du kan boka åkturer i förväg och slippa att stå i kö. Spökbaren Gasten är en ny temarestaurang med läskig inredning.

www.liseberg.se

Parken Zoo, Eskilstuna

Ny åkattraktion är Skepp Å Skoj, en båtfärd i svensk skärgårdsmiljö för familjer med barn mellan 3 och 10 år.

www.parkenzoo.se

NORGE

Dyreparken Kristiansand, Kristiansand

Den 25 juni öppnar Badelandet, en ny stor vattenpark för både barn och vuxna. Området bjuder på mängder av pooler, vattenrutschkanor, avkopplande flodfärder, bubbelbad, vågpooler, aktivitetspooler och mycket mer. Vattenparken är både inom- och utomhus.

www.dyreparken.no

Tusenfryd, Vinterbrö

Tusenfryd öppnar Nightmare – en interaktiv 3D-skräckfilm i full-hd på två skärmar. Läskiga animationer, en snabbt roterande plattform, vind, vatten, rök, surroundljud och specialeffekter gör att besökarna (som är beväpnade med pistoler) kan se sina skott träffa och delta i berättelsen.

www.tusenfryd.no

FINLAND

Linnanmäki, Helsingfors

Pilotti, sommarens nya åkattraktion, tar emot små nybörjarpiloter. Några tidslösa klassiker har också fått en upputsning. Bläckfiskkarusellen Mustekala har flyttat till Pluto för att ge plats för en ny åkattraktion brevid berg- och dalbanan i trä.

www.linnanmaki.fi

Särkänniemi, Tammerfors

Äventyrsparken Särkänniemi nya attraktionen är MotoGee. Oavsett ålder kan nu våghalsar uppleva en motorcykeltur. Åkarna sitter två och två och accelererar från 0 till 65 km/h på mindre än 2 sekunder. När farten är uppe svänger vagnarna längs en lutande kurva mer än 13 meter upp i luften innan spurten mot mållinjen börjar.

www.sarkanniemi.fi

DANMARK

Foto: BAKKEN

Bakken, Klampenborg

Bakken utanför Köpenhamn är världens äldsta nöjespark och lockar i år med en renoverad berg- och dalbana i trä. Den klassiska och vackra banan från 1932 har fått nya bekväma vagnar.

www.bakken.dk

Bon Bon Land, Holme Olstrup

Bon Bon Land har några av världens galnaste åkattraktioner. I år öppnar Svend Svingarm – en jättelik pendelkarusell som tar åkarna yrselframkallande 44 meter upp i luften i hela 115 km/tim.

www.bonbonland.dk

Djurs Sommarland, Nimtofte

Sable är ett nytt fritt fall-torn belägen intill berg- och dalbanan Pirate, som förra året röstades fram som världens sjätte bästa berg- och dalbana i stål.

www.djurssommerland.dk

Legoland, Billund

Legoland öppnar en ny interaktiv åktur i mörker – The Temple. I hjärtat av en jättelik arkeologisk utgrävning ligger ett urgammalt egyptiskt tempel där modiga barn och familjer kan gå på skattjakt i specialbyggda fordon. Färden går genom jordbävningar och förbi skurkar och levande mumier. Bara de bästa prickskyttarna kommer ut med maximala poäng.

www.legoland.dk

Fårup Sommarland, Saltum

Nytt för i år är Rævens Hule, en labyrint där besökarna får testa sina sinnen med modern teknologi och uppleva klassiska trick från gammaldags lustiga hus.

www.faarupsommerland.dk

Tivoli Friheden, Aarhus

Tivoli Friheden i den vackra Marselisborgskogen lanserar i år två åkattraktioner: Frihedskarusellen är en antik karusell medan Sving-Gyngerne är en klassisk lutande slängkarusell.

www.tivolifriheden.dk

Tivoli, Köpenhamn

I år öppnar Tivoli Rasmus Klumps Verden, en interaktiv lekplats med 40 olika aktiviteter. Det är Rasmus Nalle som flyttar in på Tivoli med sina vänner Pelle, Pingo, Sälle och skeppet Mary. Lekplatsen är på 1 300 m 2 med en pannkaksrestaurang och världens första Rasmus Nalle-åkattraktion.

www.tivoli.dk

FRANKRIKE

Futuroscope, Poitiers

Arthur, 4D-äventyr från kände regissören Luc Besson, tar med besökarna till Minimoys fantasivärld. En mängd bildteknologieroch kreativiteten i Minimoys värld gör filmen till en berg- och dalbana av spänning och upplevelser.

www.futuroscope.com

Marineland, Antibes

För att fira sitt 40-årsjubileum välkomnar Marineland de två unga isbjörnarna Flocke och Raspoutine i en ny anläggning på 2500 m 2. Isbjörnarnas nya hem har kostat 3,8 miljoner euro och efterliknar en tundra med klippblock, ängsväxter, vattenfall och två kylda grottor med snö.

I den nya attraktionen Shark River i vattenparken Aquasplash får besökarna komma öga mot öga med hajar!

Marineland firar sitt jubileum under hela året med nya shower och särskilda kvällsföreställningar på söndagar.

www.marineland.fr

Disneyland, Paris

Samtidigt som den tredje Toy Story-filmen släpps öppnar filmtemaparken Toy Story Playland med överdimensionerade åkattraktioner och fotomöjligheter där besökarna kan uppleva hur det känns att vara liten som en leksak.

Bland åkattraktionerna finns en U-formad berg- och dalbana och en fallskärmsliknande fallattraktion där besökarna kan delta i ett träningsuppdrag och hoppa från ett 25 meter högt torn.

www.disneylandparis.com

TYSKLAND

Europa Park, Rust

Skepp ohoj! När båten lämnar den lilla isländska fiskehamnen och ger sig ut på det stora havet tar passagerarna plats bakom vattenkanonerna för ett uppfriskande vattenkrig. Den nya interaktiva familjeattraktionen Whale Adventures –Splash Tours garanterar spännande expeditioner i Tysklands största temapark.

www.europapark.de

Hannover Zoo, Hannover

Den populära djurparken öppnar två nya områden 2010. I den australiensiska bushen möter besökaren djur som röd känguru, emu, vallaby och vombat, medan äventyrets Yukon Bay lockar med sin majestätiska vildmark, guldgrävarromantik och istäckta Yukon. Det är Hannover Zoos hittills största investering och besökarna ställs öga mot öga med vilda vargar, sälar, pingviner och isbjörnar.

www.zoo-hannover.de

Foto: HANSA PARK

Hansa Park, Sierksdorf

Berg- och dalbaneälskare kommer att få uppleva ett helt nytt koncept som förenar inom- och utomhusåkning med ett starkt tema och den brantaste backen i totalt mörker av alla berg- och dalbanor i världen.

www.hansapark.de

Heide Park, Soltau

Nya området Bucht der Totenkopfpiraten med en ny interaktiv vattenattraktion för hela familjen. ToPiLauLa-Schlacht är en 170 meter lång båttur där besökare med vattenkanoner skjuter mot olika mål och personer i andra båtar. Den nya och intensiva piratshowen ”Das Gold von Port Royal” underhåller besökarna med cirkuskonster och stunttrick.

www.heidepark.de

Movie Park, Bottrop-Kirchhellen

Tre nya Hollywood-shower och nya Movie Switch, som tar med gästerna på en musikalisk resa genom den vackraste filmmusiken. I Wild West Showdown lockar pistolhjältar och pionjärer den vackra Loretta med sång och eldiga dansnummer. I amfiteatern i Studio 7 går det vilt till när riktiga superhjältar kämpar mot ondskan i en actionladdad föreställning med spektakulära stunttrick och specialeffekter.

www.moviepark.de

Phantasialand, Brühl

Fem nya barnattraktioner och den nya showen ”7-the return of the magic”. där prisbelönta llusionisten Jan Rouven tar med publiken på en resa genom tid och rymd. Föreställningen kombinerar drama och magi.

www.phantasialand.de

Ravensburger Spieleland, Meckenbeuren

Bland nyheterna finns elektroniskt styrda hästar som tar ryttare längs en slingrande bana. De nya rutschbanorna är inget för fegisar – ett komplex med sju olika tunnel-, våg- och fritt fallbanor öppnar i Explorer-området i samarbete med Pfänderbahn.

www.spieleland.de

Ring°Werk, Nürburgring

Världens snabbaste berg- och dalbana öppnar i sommar på Nürburgring . Färden börjar parallellt med start- och mållinjen på den klassiska racerbanan.. På Grand Prix-banan accelererar vagnarna till 217 km/tim på mindre än 2,5 sekunder – en dubbelt så kraftig acceleration som Formel 1-förarna upplever på samma tid.

www.nuerburgring.de/ft/ringwerk-action-museum.html

ITALIEN

Etnaland, Belpasso

Från och med i sommar kommer Italiens högsta vattenåkattraktion att stänka ned besökarna i den sicilianska nöjesparken. Båtar med 20 passagerare åker genom mörka djungelgrottor innan en hiss tar dem 26 meter upp i luften. Båten störtar sedan ned i 45 graders vinkel och färden slutar med ett jättelikt plask.

www.etnaland.eu

NEDERLÄNDERNA

Efteling, Kaatsheuvel

Efteling, som från och med i år kommer att ha öppet året runt, slog nyligen upp portarna till den nya semesterparken Efteling Village Bosrijk. Här finns 203 stugor och lägenheter i en sagoinspirerad skogsmiljö. Bland annat tar Joris en de Draak (Göran och draken) med besökarna på en ny dubbel berg- och dalbana i trä.

www.efteling.nl

Toverland, Sevenum

I juli öppnas Scorpios, en skeppsgunga belägen i en autentisk hamn som tar åkarna 15 meter upp i luften. Bredvid Scorpios öppnar en annan ny attraktion, en hästbana där små barn kan åka på grekiska hästar längs sanddyner och gamla broar.

www.toverland.nl

BELGIEN

Plopsacoo Coo

Plopsa Coo öppnar säsongen med Mega Mindy Flyer – en jättelik slängkarusell. Denna nya attraktion tar åkarna 65 meter upp i luften med en fantastisk utsikt över vattenfallen i Coo.

www.plopsa.be/plopsacoo

Plopsaland, De Panne

Inuti en byggnad har en gnom-by skapats där besökarna kan utforska gnomernas värld och segla genom den vackra Plopsskogen där hundratals gnomer lever sitt liv. Efter ett rekordår 2009 firar Plopsaland i år 10-årsjubileum.

www.plopsa.be/plopsalanddepanne

STORBRITANNIEN

Alton Towers, Alton

I år öppnar jättelika TH13TEEN, världens första berg- och dalbana med fritt fall. Den bjuder på en omtumlande resa genom The Dark Forest, där de tappra åkarna får slåss mot skogens onda krafter i en serie plötsliga svängar innan de störtar ned i det okända.

www.altontowers.com

Chessington Worlds of Adventures

Öppnar portarna till Wild Asia – ett uråldrigt och mytomspunnet asiatiskt land. Mitt i Surrey kan besökarna utforska övergivna tempel och gamla ruiner. I en glänta i djungeln väntar Kobra, en åkattraktion som slingrar sig genom luften på ett 90 meter långt spår i hela 70 km/tim. Djupare in i djungeln kan unga äventyrare ta en guppig tur på djungelbussen, prova lyckan på Tuk Tuk Turmoil Dodgems och bli tokig som en apa i Temple of Mayhem.

En annan nyhet är akvariet Lorikeet Lagoon.

www.chessington.com

Foto: THORPE PARK

Thorpe Park, Cleethorpes

Efter fjolårets lansering av SAW - The Ride fortsätter Thorpe Park utanför London att skrämma besökarna med nya SAW Alive, världens mest extrema skräcklabyrint. De som vågar sig in i attraktionen får testa sina nervers gränser när de navigerar genom de sex fällor som visar de mest ohyggliga och stilbildande tortyrscenerna från de sex SAW-filmer som hittills släppts.

www.thorpepark.com

SCHWEIZ

Aquaparc, Le Bouveret

Schweiz första vattenrutschbana med loop öppnar i år. Våghalsiga åkare placeras först i en glasbur med en genomskinlig fälldörr som plötsligt öppnas. I loopen nås en hastighet på upp till 65 km/tim och centrifugalkrafter på 3G innan ytterligare överraskningar väntar sista biten ner mot poolen.

www.aquaparc.ch

ÖSTERRIKE

Wave, Wörgl

Wave, den största vattenparken i Tyrolen, öppnade i mars 2010 med L2, världens första och enda vattenrutschbana med en dubbelloop. Efter en raketstart upplever åkarna ett 25 meter högt fritt fall innan de når 65 km/tim och centrifugalkrafter på 3G genom de två looparna. Ett videosystem med flera kameror spelar in färden och skapar en souvenirfilm som åkaren kan ladda ned och dela.

www.woerglerwasserwelt.at

Aftonbladet RESA