Äntligen! En billig karta i mobilen

Resas expert: London blev lite lättare med nya tekniken

RESAs Peter Pettersson hittar rätt i London.
RESA

Nu går det att hitta rätt på resan med mobilen – utan att det kostar skjortan.

Navigationsjättarnas senaste karttrick: en gps för innemobilen Iphone.

Vi hittade rätt i London – utan att ens vara uppkopplade.

Mobiler med inbygd gps finns det i dag rätt många av. En del kan också kopplas till olika navigationslösningar som kan användas på resa utomlands.

Men någonting i stil med det som nu finns att köpa till Apples Iphone har inte funnits tidigare.

Två av de största inom gps och navigation, Tomtom och Navigon, har gjort speciella program för Iphone. De utnyttjar mobilens gps, kompass och rörelsesensor för att till och med kunna ge instruktioner när man är ute och går i en storstad. Säger tillverkarna i alla fall.

Frågan är: stämmer det?

Från 699 till 749 kronor

RESA köpte båda programmen på Apples Nätbutik Appstore. Tomtom för Europa kostar 749 kronor och Navigons går på 699 kronor. Det finns något billigare varianter om man bara vill ha kartor och information för Norden.

Okej, med kartorna installerade var det ut på gatorna i London som gällde.

En klar poäng till båda programmen är att de går att använda även när man stängt av roamingen för data utomlands. Annars kostar varje nedladdad megabyte 35–40 kronor i Europa och 120 kronor i USA. Det kan snabbt spoliera semesterglädjen.

Hitta satelliterna

Det tar någon minut innan gps:en i mobilen hittat satelliterna. Något som går snabbare när man har dataroamingen påslagen. Men sedan syns både Marble Arch och Oxford Street i centrala London.

Med hjälp av kompassen och mobilens rörelsesensor känner programmen åt vilket håll man rör sig och åt vilket håll mobilen pekar. Så när jag tar sikte mot Trafalgar Square talar rösten i hörlurarna om vid vilket gathörn jag ska svänga. Det funkar!

När jag sedan vill se Speakers Corner i Hyde Park är det inga problem att hitta. Navigationsprogrammens intressepunkter innehåller de flesta sevärdheterna. Det är bara att välja en så får man guidning dit.

Vilket program är bäst?

I nuläget är Navigon enklast att använda om man går i en stad. På kartbilden visas fler intressepunkter och man ser också namn på restauranger och liknande. För att ta sig till olika platser och hitta rätt är programmen så bra att de utan vidare ersätter kartor.

Men om man vill ha extra information om de olika sevärdheterna, om staden, landet och liknande har de en bra bit att gå innan de också kan ersätta en bra guidebok.

Håller koll på hastigheten

Tomtom Europa

Pris: 749 kronor.

3D-kartor: Ja.

Auto natt*: Nej.

Omdöme: Inte riktigt lika vasst som Navigons programvara. Totalt sett är dock Tomtom bättre om man dessutom vill ha Iphonen monterad i bilen. Tomtom har också bättre koll på hastighetsbestämmelser vid bilfärd.

Visar dig till hamburgarna

Navigon Europa

Pris: 699 kronor.

3D-kartor: Ja.

Auto natt*: Ja.

Omdöme: Vassare och bättre än Tomtoms motsvarighet. Intressepunkter visas med tydliga symboler. Allt från hamburgerrestauranger till parkeringshus och tunnelbanestationer.