Guide/El Sukhna

Vi sätter plus på vinterns charternyhet

FAKTA

3 bra utflykter från El Sukhna

1. Pyramiderna i Giza – se ett underverk

Egyptens pyramider står på många människors vill-se-lista. Och visst är de imponerande! Av antikens sju underverk är det bara den 137 meter höga Cheopspyramiden som finns kvar i dag. Denna byggnad, som består av 2,5 miljoner stenblock, ligger i Giza, någon mil utanför Kairo. Pyramiderna började byggas för omkring 4 600 år sedan. Man tror att det tog 80 år och att det krävdes minst 25 000 personer för att bygga dem. Förutom Cheops finns det två andra stora pyramider, gravar och palats att se i Giza. Samt Sfinxen, förstås. Den 57 meter långa och 20 meter höga skulpturen med ett lejons kropp och en människas huvud som vi känner igen från så många bilder.

2. Kairo – basarer och orientaliskt myller

Bor det 18 miljoner människor här? 15? Eller kanske 26? Siffrorna varierar, ingen verkar veta. Att det kryllar och myllrar av människor i Afrikas största stad är i alla fall en sak som är säker. När du är i Kairo besöker du förstås det livliga marknadsområdet Khan El-Khalili. Är du duktig på att pruta kan du fynda orientaliska souvenirer och hantverk. Slå dig sedan ner på ett kafé, drick en kopp kaffe och studera folklivet. För rökare är det vattenpipa, shisha, med äppelsmakande rök som gäller.

Ett annat ”måste” i Kairo är ett besök på Egyptiska museet. Här finns över 100 000 föremål från antikens Egypten, bland dem Tutankhamons dödsmask i guld. En flodtur på Nilen hör också till när man besöker Kairo. Att färdas i en felucca (traditionell segelbåt) i solnedgången är ett minne för livet. Landkrabbor kan välja någon av de stora restaurangbåtarna som ligger förtöjda för evigt vid flodens kanter.

3. Alexandria – vacker historisk hamnstad

Vid Medelhavskusten, omkring 30 mil från El Sukhna, ligger hamnstaden Alexandria som grundades av Alexander den store på 300-talet före Kristus. Under antiken fanns ett av världens underverk här, det väldiga fyrtornet. Det finns inte kvar i dag – men på platsen där det låg finns idag fortet Qait Bay från 1400-talet som är värt ett besök.

I Alexandrias berömda bibliotek fanns antikens viktigaste boksamling. Tyvärr förstördes det ursprungliga biblioteket i en brand – men på 2003 stod ett nytt bibliotek klart där en del av de gamla skrifterna finns bevarade. Ett annat utflyktsmål är den vackra parken Montazha Garden, där man kan vandra, bada och se kung Faruks palats.

Och du missar väl inte tillfället att ta ”en iskall i Alexandria”? Precis som i krigsfilmen från 50-talet smakar det gott med en kall öl här, i den ständiga värmen.

RESA

Land: Egypten.

Världsdel: Afrika.

Folkmängd: Knappt 15 000. (80 miljoner i hela landet).

Tidsskillnad: +1 timme.

Språk: Arabiska. Många pratar också hyfsad engelska.

Valuta: 1 EGP, egyptiskt pund = cirka 1,45 kr. Undvik att växla in svenska kronor på plats, euro eller dollar ger bättre kurs.

Visum: Ja. Ordnas vid ankomsten till flygplatsen och ingår ofta i priset för charterresor – kolla med researrangören.

Läs mer:

Specialsidan om Egypten

www.egyptensajten.se

www.egyptiska.se

www.touregypt.net

www.visitegypt.go

Före resan

Därför: Solsäkert resmål med fina stränder – med några av världens mest intressanta sevärdheter på någon timmes avstånd.

Bästa tid: Oktober–april. Under sommarmånaderna är det oftast för varmt, ofta upp mot 40 grader. På vintern kan det dock vara kallt på kvällarna.

För vem? Den som vill varva lugnt strandliv med spännande utflykter till Kairo och pyramiderna.

Åka hit & runt

Designmöbler i lobbyn till Mövenpick Hotel i El Sukhna.

Från och med i höst går det charterflyg direkt till Kairo och den ”nya” badorten El Sukhna, elva mil därifrån. Du får räkna med att behöva tillbringa en del tid i bilköer när du åker till och från Kairo.

Charter/paket: Apollo har charterresor till El Sukhna från och med i höst. Prisexempel: En vecka med Apollo med del i dubbelrum på fyrstjärniga hotellet Mövenpick inkl halvpension kostar från 11 888 kr/person i november. Dubbelrum på trestjärniga Palmera Beach Resort med all inclusive kostar från 9 268 kr/person i november.

På egen hand: Reguljärflyg till Kairo med exempelvis Austrian kostar från drygt 3000 kr i november, mellanlandning i Wien. Från Kairo kan du ta buss till El Sukhna för cirka 150 kr enkel resa. Taxi kostar omkring 800 kr. Du kan även hyra bil – men tänk på att trafiken i Kairo är kaotisk. Du ska ha internationellt körkort, ansök i god tid:

www.fmk.se

Bo

Hotellen har hög standard i området, från trestjärnigt och uppåt. Fräscha och bekväma, vilket är en klar fördel då det inte finns så många andra ställen att hänga på.

Två hotelltips:

Mellan: Ramada El Sukhna kostar från 771 kr/natt, plats i dubbelrum.

Lyx: Stella di Mare Grand Hotel kostar 1 658 kr/natt, plats i dubbelrum och halvpension. Leta hotell på:

Äta & dricka

Mycket god mat finns på hotellen, buffé eller à la carte. Njut av nyfångad fisk, goda grillrätter och fräscha sallader.

I Kairo äter du förstås den traditionella rätten Koshray, som är en blandning av bönor, linser, ris, pasta och rostad lök. En portion kostar omkring tre kr i ett gatukök.

Göra & uppleva

Åk de elva milen in till Kairo och gå omkring i Afrikas största stad med 5000-åriga anor. Det är en upplevelse. liksom att se de väldiga, mytomspunna pyramiderna ”live”.

Sola & bada

Vattnet är klart och rent. Stränderna är fina, med guldfärgad, finkornig sand. På vissa ställen kan det dock vara lite stenig botten precis vid strandkanten. Eftersom stränderna tillhör hotellen är solstolar och parasoll oftast gratis.

Ute sent

Nej, El Sukhna är inget ställe för nattugglor. Ingen bar, inget disko, inget party så långt ögat och örat når. Men du kan ju alltid hänga i någon flott hotellbar om John Blund dröjer.

Shoppa

Inga butiker och inget köpcentrum finns. Bara hotellens minibutiker med det mest nödvändiga. Men å andra sidan kan du shoppa loss i Kairos basarer och på marknaden Khan-el-Khalili. Där finns orientaliska souvenirer, skor, väskor, kläder, smycken, kryddor – ja, allt! Glöm inte att pruta. Ett bra mål är brukar vara att betala hälften av försäljarens utgångspris.

Resguider till Egypten!

Ladda ner resguider till KAIRO, HURGHADA och SHARM EL-SHEIKH

ARTIKELN HANDLAR OM