Ditt nya Egypten

I charternyheten El Sukhna får du hav och pyramider – samma dag

1 av 3
Mellan de höga, kala bergen och det turkosblå havet ligger de fina hotellen på rad. Här är Mövenpicks hotell, i förgrunden poolen, och till vänster syns stranden och havet.
RESA

Skön relax-semester? Eller en resa till världens mest berömda platser?

I ”nya” orten El Sukhna i Egypten slipper du välja.

Du kan bada i Röda Havet och besöka pyramiderna – samma dag.

Kontrasten är slående.

Bara någon timme bort ligger Kairo. Denna larmiga, charmiga storstad där 18 miljoner människor trängs.

I Kairo är det ljud och liv överallt: böneutropare, hojtande försäljare, tutande bilar, babblande människor, arabisk musik ...

Här, i Apollos nya badort El Sukhna, är det tyst, lugnt och det händer ingenting. Det finns inte så mycket att göra, förutom att sola och bada i Röda havet. Övriga sysselsättningar är att äta gott, dricka svalt och läsa böcker. Eller ta en golfrunda på någon av banorna i området.

Glöm långpromenader

Att promenera är däremot ingen bra idé. Att gå längs stranden är svårt – där hotellområdet tar slut är det privata stränder och stoppskyltar. Och på andra sidan av hotellet finns det inget annat än en trafikerad väg, kala berg, öken och skräphögar.

Shopping och nattliv då? Nja. Det är sex mil till närmaste staden Suez. Man får hålla till godo med hotellens minibutiker och barer.

Till El Sukhna åker man främst för att ”relalalaxa”, som gruppen Just D sjöng för ett antal år sedan. Ta det lugnt, alltså.

Egypten är ett populärt resmål för svenskarna av flera orsaker: Det är solsäkert. Det är få flygtimmar. Det är prisvärt. Dessutom har landet som bekant en del berömda historiska platser.

Från och med i höst finns El Sukhna på den svenska charterkartan och en stor fördel med den här orten är närheten till pyramiderna och till storstäderna Kairo och Alexandria. Du kan lätt kombinera strandlivet med dagsturer.

Vilda delfiner

Det korta avståndet, elva mil, har förresten gjort El Sukhna till Kairobornas eget relaxställe. Familjen Al-Refai, som jag träffar på stranden, hör till dem som brukar åka hit.

– Vi gillar El Sukhna. Vi reser hit när vi vill komma bort från stan, säger Tara Al-Refai. Hon är här på weekendsemester tillsammans med sin man Ziad och barnen Ibrahim, 8 och Laila, 2 år.

Sabrina Barker, 22, gillar El Sukhna.

Några parasoller bort finns familjen Barker från Zürich i Schweiz. Pappa Andrew, mamma Therese och döttrarna Sabrina, 22, och Stephanie, 20, ska stanna i tio dagar.

– Det är fint här, väldigt avkopplande. Och det är perfekt att man kan göra utflykter härifrån. Att besöka Kairo var spännade, säger Sabrina.

Men oj, vad händer nu? Folk på stranden ställer sig upp och pekar utåt havet.

Det är ett stim lekfulla delfiner som simmar förbi. De hoppar upp i luften, ser ut att göra konster för oss.

Okej, jag hade fel: det händer visst saker i El Sukhna.

Här kan du uppleva saker utöver det vanliga – om du är uppmärksam när du kopplar av.

Mer Egypten-nytt

På Sinaihalvön, cirka tio mil från Sharm el Sheikh, ligger staden Dahab som i höst gör comeback som Egypten-resmål. Dahab passar för dig som gillar vattensporter, här kan du surfa eller dyka i Röda havet.

Arrangör: Apollo.

Prisexempel: En vecka på fyrstjärniga Hilton Resort med halvpension kostar från 8528 kr en vecka i november.

Resguider till Egypten!

Ladda ner resguider till KAIRO, HURGHADA och SHARM EL-SHEIKH