Egypten förbjuder inte bikini och sprit

Turisterna står för tolv procent av landets BNP

Foto: BÖRJE THURESSON
Turistnäringen i Egypten tycks kunna andas ut: bikini, alkohol och både män och kvinnor på samma strand kommer sannolikt att tillåtas även av den nyvalda regimen.
RESA

Det blir inget alkohol- och bikiniförbud i Egypten.

Inte heller separata badstränder för män och kvinnor.

Det försäkrar landets Moskva-ambassadör.

Redan under valkampanjen i vintras efter störtandet av landets mångårige president Hosni Mubarak gick vissa ultrakonservativa kandidater till hårda angrepp på Egyptens turismnäring.

Måltavlan var lättklädda och berusade turister.

– Turister behöver inte dricka alkohol när de kommer till Egypten, det har de ju massor av hemma, förklarade en kandidat för muslimska brödraskapet inför en jublande folkmassa.

Hoppades på nye presidenten

En talesperson för det ultrakonservativa partiet Al-Nur föreslog på ett annat möte ännu mer långtgående åtgärder mot moraliskt lättsinniga turister – totalt alkohol- och bikiniförbud samt separata badstränder för män och kvinnor.

Dessa politiska kandidater hade säkert hoppats att islamisten Mohammed Mosri, som den 14 juni valdes till Egyptens president, skulle gå dem till mötes.

Men nu kommer lugnande signaler från Egyptens Moskva-ambassadör Alaa El Hadidi.

Turism värd många miljarder

Han säger enligt Eturbonews att det inte alls är aktuellt med ett alkohol- och bikiniförbud, inte heller separata badstränder.

– Turkiet är också en muslimsk stat. Men det finns inga sådana strandindelningar där. Varför skulle det finnas i Egypten, säger El Hadidi.

Turismen står för tolv procent av Egyptens bruttonationalprodukt, en sektor som fick sig en rejäl smäll i samband med den arabiska vår som svepte bort Mubaraks mångåriga styre.

Turismintäkterna 2011 gick ned med mellan 25 och 30 miljarder jämfört med 2010 när många avstod från att resa till det då så politiskt oroliga Egypten.

Resguider till Egypten!

ARTIKELN HANDLAR OM