Hitta lugnet i Afrika

Kombinera safarin i Kenya med Malindis fina stränder

1 av 4 | Foto: Foto: ALL OVER PRESS
njut av stranden Mayungu Beach i Malindi är Kenyas svar på Italien. Här kan du njuta av sol, bad och avsluta dagen – med en en espresso.
RESA

Stränder, dykning och konst med en afroarabisk touch.

Kenyas kust bjuder på såväl klassiga badhotell som genuin landsbygd och myllrande stadskärna.

De går uppför den smala trappan från stranden – på händerna. Sedan gör de hoppande armhävningar ned och flick-flacks vid vattenbrynet.

Klockan är åtta när jag av en händelse springer på Malindis lokala akrobater, samtliga muskulösa ungtuppar, under morgongymnastiken i bukten.

– Häng på! ropar de entusiastiskt.

Ett par darriga armar senare blir jag upplockad av en jovial italiensk före detta polis som blev portad av frun i Milano och nu lever loppan här på sin mc. Han pekar ut alla bra espresso- och pizzahak.

Jobbar hårt

Malindis turistindustri drog igång för 30 år sedan, med tyskar och de brittiska forna kolonialherrarna. På 90-talet hittade italienarna hit och nu äger de många restauranger och hotell, till lokalbefolkningens förtret.

– De förde med sig prostitutionen, anförtror mig vår oklanderlige receptionist Lawrence.

Här finns starka arabiska influenser, och Lawrence är likt många andra muslim. Han berättar om svåra uppväxtförhållanden, att sova med tretton syskon på det jordstampade golvet och gå till skolan på tom mage. Men nu jobbar han hårt för att ge sina barn bra undervisning.

Billig frukt

Malindi har en marinpark med korallrev och långa sandstränder. När man fått nog av sol och bad finns det en hel del annat att upptäcka. Som den gamla stadskärnan, där bullret från tuktukarnas gräsklipparmotorer blandar sig med konversationerna och folkmassans rörelse. Borta vid fruktmarknaden är försäljarna i full sving.

– Mambo! Karibu! ekar välkomstropen.

Det är mango- och avokadosäsong och allt kostar en spottstyver, om man kan konsten att pruta. Ett tips är att shoppa här och byta den engelska bed & breakfast-frukosten mot en fräsch smoothie.

Till den kenyanska kustens plus hör även dess fantastiska hantverk. Överallt finns affärerna med tavlor, stenfigurer, väggmasker, smycken och träskålar. Malindi är ett centrum för trähantverk och ett trevligt utflyktsmål är det EU-stödda träsmideskooperativet, där man kan träffa konstnärerna direkt.

Konst för urskogen

– Lukta på den här, uppmanar en av smederna, och håller fram en bit rosenträ. Kooperativet jobbar ihop med certifierade skogsplantager för att undvika att urskogen huggs ned, och tränar sina medlemmar gratis. Det är kul att se elefanter, giraffer och andra abstrakta föremål växa fram ur deras händer.

Men får jag välja så är det ändå dykningen som sätter djupast spår. Blir upplockad på morgonen ihop med spanjorer, italienare och en amerikan. Vi tråcklar på oss våtdräkterna och så bär det iväg.

Det är en speciell känsla att vara under vattnet igen. Höra sina egna andetag. Allt går i slow motion. Vi ser humrar och en giftig stenfisk, barracudor och rockor. Stim med färgglada småfiskar och så det allra bästa: stora sköldpaddor.

En är totalt orädd och jag simmar efter, tätt, tätt, i flera minuter.

FAKTA

Guide/Malindi

Åka hit & runt

På egen hand: Flyg till Nairobi (från cirka 6000 kr t/r från Stockholm) och ta natttåget till Mombasa (250 kr inklusive helpension) vandra de historiska gatorna och besök fortet innan du hoppar på en buss (3 timmar) till Malindi (25 kr).

Alternativt flyg Nairobi–Malindi om du har bråttom: Air Kenya (t/r cirka 1800 kr).

Charter: Apollo har resor till Malindi. Två veckor i december från 11448 kr.

Sök charter, flyg och hotell på Destination.se

Bo

Finns allt från billig B&B, dubbelrum startar runt 150 kr natten, som Dagama’s Inn och Ozi’s, till lyxiga resorter med pool och krattad strand (alger är vanligt i Malindi).

Till de senare hör vänliga Driftwood Beachclub som har barnrabatt, squash och wifi, samt Coral Key med tennis, klättervägg och fredagsdisco (dubbelrum 730 kr inklusive frukost).

Äta & dricka

Fisk- och skaldjuren går inte av för hackor. Det finns bra italienskt cuisine, testa restaurang Karen Blixen MC eller I Love Pizza. Old man & the Sea för bästa grillen och Baobad för ett prisvärt mål.

Missa inte förrätts-specialiteten rökt sailfish. Finns även swahili-rätter, med goda bönstuvningar och spenat, samt en mer köttbaserad muslimsk cuisine.

Den lokala ölen Tusker (12–18 kr flaskan) är helt okej.

Huvudrätt på bättre restaurang kostar 30–100 kr.

Ute sent

Barscenen är livlig under högsäsong, ta en öl på Stars and Garters eller Kelele på Vasco da Gama road. För 80-talsdisco gäller Stardust på Lamu road.

Göra & uppleva

Shoppa hantverk, besök träsmideskooperativet eller insup atmosfären i stadskärnan.

Upptäck marinparken, det går att snorkla eller åka båt med glasbotten om man inte dyker.

Bästa säsongen för dykning är slutet av oktober till slutet av mars.

Sola & bada

De bästa stränderna ligger söder om stan, de börjar efter Vasco da Gamas fyr, där alla resorter finns.

I juli–augusti och november kan stränderna vara täckta av sjögräs.

Shoppa

Konst! Billigt hantverk, smycken och tavlor finns i mängder.

4 fantastiska utflykter

Masai Mara

Bland Kenyas många safarimöjligheter toppar detta reservat listan med sina många kattdjur. Missa inte heller den stora vandringen av gnuer, gaseller och zebror från Serengetis nationalpark i Tanzania till Masai Mara, om du reser mellan juli och oktober.

Lamu

Ön i norra skärgården där tiden har stannat. Enda transportmedlen är åsnor och flakmoppar och husen är byggda av korall. Lamu tillhör världsarven, med sina smala gränder och vackra kolonialarkitektur. Perfekt ställe att fly till med en bok. Eller med författardrömmar.

Besök en traditionell by

Många av Kenyas stammar har bevarat sina gamla levnadssätt, och bjuder in turister. Drick en kopp te med byäldsten och dansa loss med massajerna. Ett exempel är Ngomongo-byarna utanför Mombasa, som gjort kulturell eko-turism till sin specialitet.

Bestig Mount Kenya...

... eller vandra helt enkelt runt i området. Med 5199 meter är berget Afrikas näst högsta, och kräver såväl guider som god kondis. Men att ta sig upp till 4000 meter är görligt för de flesta och bjuder på elefanter, glaciärer, regnskog och ett stort afrikanskt himlavalv.

Hanna Sistek/text och foto