Närkontakt med bergsgorillorna

På vandring i Rwandas berg – då dyker en hanne upp...

1 av 3 | Foto: ANDERS KÖNIGSSON
Gorillornas nära släktskap med oss människor märks tydligt. Deras ansiktsuttryck, kroppsspråk och sättet de tittar på en, allt känns väldigt mänskligt.
RESA

Uppför, uppför, uppför ... Men efter timmar av vandring kommer mötet som gör det värt varenda skoskav.

Vi är äntligen framme hos bergsgorillorna i Rwanda.

Här stannar vi gärna. Länge.

Spänningen i gruppen stiger medan vi kämpar oss fram på den smala stigen genom regnskogens täta vegetation. Efter över två timmars brant vandring uppför vulkanen Karisimbi börjar vi närma oss vårt mål, bergsgorillorna.

Den beväpnade vakten, som ska skydda oss mot vilda djur, går en bit före alla andra och sen följer vår guide Oliver som leder gruppen.

”Backa, backa”

– Vi är strax framme vid gorillagruppen så nu måste alla vara tysta så vi inte stör dem, säger Oliver samtidigt som han sakta fortsätter framåt.

Då plötsligt dyker en väldig gorillahanne upp framför oss. Den har suttit hopkurad bland de höga växterna vid sidan av stigen och ingen av oss har upptäckt den.

Den tar ett par steg på alla fyra och stannar till precis framför oss. Musklerna i hela min kropp spänns och jag tar reflexmässigt ett djupt andetag.

– Backa, backa säger Oliver med tyst, men ändå mycket bestämd röst.

Vänder oss ryggen

Han börjar backa och motar samtidigt oss andra bakåt, bort från bergsgorillan som tittar på oss med genomträngande blick.

Vi väntar spänt på vad som ska hända, men lyckligtvis verkar den tappa intresset när vi avlägsnar oss. Snart ger den sig in i den täta vegetationen igen och dess mäktiga ryggtavla med silvervita hår försvinner in bland de gröna växterna.

Vi tittar på upphetsat på varandra och alla verkar tänka samma sak; vi har just mött en silverrygg, en av de dominanta hanarna i gorillagruppen!

Känd från bioduken

Vi är i nationalparken Parc National des Volcanes i Rwanda för att besöka Susagruppen. Den har 41 individer och är den största av de sju av totalt 14 grupper som går att besöka.

Det var också den som var med i filmen ”De dimhöljda bergens gorillor” som gjordes 1988 med Sigourney Weaver i huvudrollen. Filmen handlar om den amerikanska zoologen Dian Fossey som tillbringade 18 år med att studera bergsgorillornas beteende samtidigt som hon kämpade för deras överlevnad. En kamp som fortsätter, men i dag i statlig regi.

Vi fortsätter och några minuter senare är vi mitt inne i gruppen. En hona klättrar upp i ett träd, en annan bär en liten unge på ryggen och mitt framför oss sitter en stor, mäktig silverrygg och dåsar med huvudet framåtlutat.

– Titta där, det är den minsta ungen i hela flocken, den är bara två månader gammal, viskar Oliver och pekar bort mot en gorillahona som sitter med en liten, liten unge.

Okej, hojtar ledarhannen

Medan vi står där och tittar börjar molnen tätna allt mer. Träden, växterna och gorillorna är snart insvepta i en tjock, mjölkig dimma och det börjar kännas väldigt mystiskt.

Plötsligt skär ett högt ljud genom dimman. Vi tittar lite oroligt på varandra, vad var det?

Oliver lugnar oss och berättar att det bara var ledarhanen i gruppen som bekräftade att han känner till att vi människor är där, men att allt är okej.

Snart lättar molnen igen och vi fortsätter att under stillhet se på bergsgorillorna. Men det dröjer inte länge innan Oliver säger att timmen har gått och att det är dags för oss att lämna dem.

”Måste erkänna att jag blev rädd”

Tysta suckar hörs genom gruppen. Det är fler än jag som tycker att tiden har gått alldeles för fort.

En stund senare har vi lämnat bergsgorillorna bakom oss och är på väg nerför berget igen.

– Det var fantastiskt, jag är helt salig. Höjdpunkten var det första mötet med gorillan som bara dök upp framför oss, men jag måste erkänna att jag blev ganska rädd, säger tyskan Marianne Meyer med ett skratt.

Resten av gruppen nickar instämmande. Vi har just upplevt något som vi antagligen kommer att minnas i resten av våra liv.

FAKTA

Guide/Parque National des Volcans

Före resan

Tillstånd för att besöka bergsgorillorna ges ut i Kigali av ORTPN, Rwandas turistmyndighet, och kostar cirka 3900 kr (500 US-dollar). Var ute i god tid, speciellt under högsäsong. Det ges bara ut cirka 50 tillstånd per dag.

Mer info på:

www.rwandatourism.com/contact.htm

Besöket är reglerat till en timme, och det hålls på minuten av guiderna. Mat är inte tillåtet nära gorillorna. Minimiavstånd till gorillorna är sju meter, de smittas lätt av mänskliga sjukdomar.

Högsäsong: december–januari och juli–augusti under torrperioderna.

Lågsäsong: framför allt februari–maj när det regnar som mest.

Åka hit & runt

Resa till Kigali: till Rwandas huvudstad flyger Ethiopian Airlines (alternativt BMI via London) via Addis Abeba (Etiopien), Lufthansa flyger via Frankfurt och Addis Abeba, KLM flyger via Amsterdam och Nairobi (Kenya) och Brussel Airlines via Bryssel. Kostar från cirka 7700 kr t/r.

Sök och jämför flygpriser på Destination.se

Ta sig runt: från Kigali till Ruhengeri tar bussresan ett par timmar.

Resa från Ruhengeri till gorillorna ordnar man själv, det finns många med fyrhjulsdrivna fordon som kör. Det kostar 70–100 dollar beroende på vilken av de sju grupperna man ska besöka. Dyrast till Susagruppen som är längst bort.

Det finns en kartellverksamhet mellan förarna, vilket gör det nästan omöjligt att pruta.

Under vandringen tänk på: vandringskängor är att föredra, även långbyxor och långärmad tröja/skjorta. Det är många växter som sticks och bränns.

Bo

Närmaste samhälle att bo i är Kinigi, men vanligast är att bo Ruhengeri där det finns flera enklare hotell och vandrarhem. Priserna börjar på cirka 4 000 rwandiska francs (cirka 50 kr) för ett dubbelrum.

Här är några exempel:

Kinigi Guesthouse

www.rwanda-kinigi-guesthouse.com

Hotel Urumuli

Tel: +250-546702

Gorilla´s nest hotel

Tel: +250-546954 eller 546955

Äta & dricka

I Ruhengeri finns ett flertal mindre och ganska enkla restauranger. En middag kostar från cirka 30 kr. Prova till exempel den lokala rätten Igisafurya med bananer, potatis, ärtor och morötter i kycklingbuljong som serveras i en stor gryta.

Göra & uppleva

Ett besök hos bergsgorillorna är en unik upplevelse som går utanpå det mesta man kan uppleva när det gäller naturupplevelser. Det enda som drar ner betyget är att det är så dyrt.

Shoppa

Lokalbefolkningen säljer små handgjorda bergsgorillor som de själva hugger och täljer till i trä. Ett utmärkt minne och ett sätt att stödja den fattiga lokalbefolkningen. Utöver det väldigt lite shopping.

Tänk på att...

....plastkassar är förbjudna. Rwanda har förbjudit plastkassar av miljöskäl. Det finns vakter på flygplatsen som tar hand om plastkassarna.

6 fakta om bergsgorillorna

Bergsgorillor lever på 2200–4300 meters höjd.

De är vegetarianer och äter växter – bland annat bambu, bark och blommor.

De blir 35–45 år gamla.

Hanarna väger upp till 180 kilo och blir upp till 170 centimeter, honorna upp till 90 kilo och blir cirka 150 centimeter.

På grund av jakt, mänskliga sjukdomar och krig finns det bara drygt 750 bergsgorillor i dag.

The Dian Fossey Gorilla Fund International arbetar för att bevara bergsgorillorna.

www.gorillafund.org

Snabbfakta Rwanda

Huvudstad: Kigali.

Officiellt språk: franska, kinyarwanda och engelska (swahili är också vanligt).

Yta: 26 338 km² (något mindre än Småland).

Folkmängd: cirka 9,6 miljoner.

Valuta: rwandiska franc (1RWF = 0,013 kr).

Visum: inte för svenska medborgare vid besök i upp till tre månader.

Folkmordet i Rwanda

1994 begicks ett fruktansvärt folkmord i Rwanda där mellan 800?000 och 1?000? 000 människor mördades. Många höggs ihjäl med machetes eller klubbades ihjäl. Det begicks också mängder av våldtäkter och andra brott.

De flesta av de mördade var från folkgruppen tutsier och de mördades av hutuer. Men även hutuer som misstänktes hjälpa tutsier mördades.

Folkmordet hade sin grund i de motsättningar mellan hutuer och tutsier som startade under belgiskt kolonialstyre efter första världskriget.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Anders Königsson/text&foto

ARTIKELN HANDLAR OM