Guide: Kapstaden

RESA

Därför: Ett av världens billigaste turistländer. Sommar när Sverige har vinter. Ingen jetlag.

Bästa tid: Varmast december–mars, även höst och vår har behagligt klimat. Undvik juni-augusti.

För vem: Alla.

Absolut inte: Ensam i kåkstäderna. Du går vilse direkt.

Kul kunskap: Sydafrikansk engelska har sina egenheter: "howzit" används likadant som "hej". Ja heter "ja" eller "yebo" och "nu" finns i många varianter: now, nownow eller just now, ingetdera betyder nu , utan snarare "snart" eller "om en stund".

Åka hit & runt

Flyg: Ingen charter. Reguljärflyg kostar cirka 6 000–8 000 kr. Minst ett planbyte, restid cirka 16 timmar.

Ta sig runt: Bästa sättet är med bil. I centrum kan man ta de små minibussarna man kallar taxi, men akta er för dem på längre sträckor. En del bussar och lokaltåg finns.

Bo

Allt från plats i sovsal på vandrarhem för en dryg femtiolapp till urtjusiga hotell för flera tusen. Bäst är små bed & breakfast-ställen och lägenheter/stugor med självhushåll från drygt 100 kr per person och natt . Finns i mängder.

www.sa-venues.co.za

www.capestay.co.za

Äta & dricka

Ett Mecka för finsmakare. Gott och billigt. Man får en bättre middag med vin och dessert för cirka 100 kr. Ät afrikanskt på Mama Africa eller Africa café inne i stan, gourmetmat på Buitenverwachting eller Cellars i Constantia, seafood på Mariners wharf i Hout bay eller ramla in på vilken restaurang som helst.

ra/uppleva

Utöver de vanliga turistmålen: Taffelberget, Godahoppsudden, Robben island och alla vingårdar, finns allt från äventyrssporter till champagnekryssningar.

Botanisera hos turistinformationen i Clock tower på Waterfront. Ta en guidad tur till kåkstäderna – township tour – för att uppleva den andra sidan av Sydafrika.

Shoppa

I stort sett allt är billigare än i Sverige och utbudet är stort. Handla hantverk på marknader och i gatustånd. Halvädelstenar som turkos och ametist etc. Spara tusenlappar på att gå till tandläkaren och köpa nya glasögon.

ARTIKELN HANDLAR OM