Guide/Kapstaden

Åka hit Boende Krogar Nattliv Shopping Utflykter

Vy över centrala Kapstaden och Robben Island från toppen av Taffelberget.
RESA

Land: Sydafrika.

Världsdel: Afrika.

Folkmängd: Kapstaden 3,5 miljoner. (Sydafrika 49 miljoner.)

Tidsskillnad: Ingen svensk sommartid, +1 timme svensk vintertid.

Språk: Xhosa och afrikaans är störst i Kapstadens provins. Många har dock engelska som första eller andra språk.

Valuta: 1 sydafrikansk rand = cirka 0,95 kr.

Visum: Behövs inte för svenska medborgare.

Läs mer:

www.southafrica.net – den nationella turismhemsidan.

www.capetown.travel

www.sanparks.org – Nationalparksförvaltningens hemsida.

Före resan

Därför: En fascinerande, mångkulturell stad som ligger vackrare än de flesta.

Bästa tid: Oktober–april.

För vem? Par i alla åldrar, men visst kan barnen ha kul också.

Åka hit & runt

Flygresan från Sverige är lång och kräver minst ett byte i Europa och ganska ofta ett till i Johannesburg, även om några bolag flyger direkt till Kapstaden. Med bytena tar resan närmare 20 timmar.

Charter/paket: Jambo Tours och Ving har flera paketresor där Kapstaden ingår.

Prisexempel: Från 9950 kr för ett startpaket som inkluderar tre hotellnätter och ankomsttransfer med Jambo. Extra hotellnätter från 425 kr per person.

www.ving.se

www.jambotours.se

På egen hand: British Airways har biljetter i höst från 6200 kr t/r från Sverige, men oftast får man räkna med runt 10000 kr.

Hitta billigaste flyget på Destination.se

Ta sig runt på plats: Ska man förflytta sig längre än man orkar gå är taxi det givna alternativet. Kostar cirka 30 kr för 3 kilometer. Köra bil själv är helt okej, men tänk på att det är vänstertrafik. Hyrbil från 1330 kr/vecka.

Bo

Utbudet av boende i alla prisklasser är superbt och det finns gott om alternativ både i centrum och i de rika stadsdelarna längs Atlantkusten. Backpackerställen tar från 250 kr för dubbelrum, mellanklasshotell från 500 kr.

Tre bra tips:

Budget: Long Street Backpackers ligger så klart på Long Street, stans intensivaste nöjesgata, och är en klassiker för budgetboende. Dubbelrum från 275 rand (260 kr), sovsalsbädd 110 rand (105 kr).

Adress: Long Street 209

www.longstreetbackpackers.co.za

Mellan: Protea Hotel Fire and Ice i City Centre och är speciellt. Som hissen, utformad som en hajbur, och poolen, byggd som ett akvarium med insyn ifrån restaurangen. Små välplanerade dubbelrum från 1 236 rand (1 175 kr).

Adress: Korsningen New Church och Victoria Street

www.proteahotels.com

Lyx: Twelve Apostles Hotel & Spa: Omskrivet hotell med eget spa i toppklass och läcker utsikt över hav och berg. Dubbelrum från 4 900 rand (4?650 kr).

Adress: Victoria Road, Camps Bay

www.12apostleshotel.com

Äta & dricka

Maten håller ofta toppklass, vinerna likaså, medan priserna hamnar i botten drömläge för alla gourmeter med tunnare plånbok. Boka bord på bättre ställen, helst flera dagar i förväg.

Tre bra tips:

Budget: De typiska sydindiska pannkakorna som gett stället dess namn, Masala dosa, är gjorda på linsmjöl, fylls med en kryddig potatisröra och serveras med en superb kokos­chutney – bättre än så här bli inte billig snabbmat. En rejäl pannkaka med fyllning kostar 52 rand (49 kr).

Foto: JOHAN ÖBERG
Servitriserna uppträder också med sång och dans på Africa Café.

Adress: Long Street 167

Tel: +27 (0)21 424 67 72

Mellan: Africa Café har samlat det bästa i matväg från hela Afrika i form av en buffé som ställs fram i omgångar på ditt bord. Upptäck godsaker från bland annat Malawi, Moçambique och Madagaskar och få ett kul dansuppträdande därtill varje kväll. Buffén kostar 150 rand (142 kr)

Adress: Shortmarket Street 102

www.africacafe.co.za

Lyx: På den prisbelönta kocken Harald Bresselschmidts restaurang, Aubergine, hittar man ofta godsaker som tryffel och gåslever i huvudrätterna, som kostar från 129 rand (122 kronor). Stort utbud utsökta viner därtill.

Adress: Barnet Street 39.

www.aubergine.co.za

Bra restaurangtips på:

www.eatout.co.za

Göra & uppleva

Äventyr som bergsklättring eller hajdykning, en bunt bra museer och massor av intressanta utflykter. Att ha tråkigt är svårt i Kapstaden.

Tre bra tips:

Bestig Taffelberget: De flesta åker linbana, där korgarna snurrar så att alla ska få en bra vy. 135 kr tur och retur. Men man kan vandra till toppen om man håller sig till de markerade lederna. Vädret kan dock slå om snabbt och sikten gå från perfekt till noll. Ha med ombyte, karta och vatten. Det finns vandringar i grupp. Dagkurser i klättring på Taffelberget kostar från 1200 kr.

www.tablemountain.net

www.tipofafrica.co.za

www.capeclimb.co.za

Dyk omgiven av vithajar. Att dyka med hajar utanför Gansbaai, två timmar österut, är en unik upplevelse. Du behöver inte kunna dyka, man turas om att doppa huvudet under vattnet inne i en hajbur när de väldiga rovdjuren stryker förbi. En heldag, inklusive hämtning i Kapstaden, frukost och lunch kostar 1 400 kr. Det finns flera arrangörer.

www.sharkwatchsa.com

Robben Island: I en guidad halvdagstur till ön där bland andra Nelson Mandela satt fängslad ingår båtresan, bussrundtur på ön och, som höjdpunkt, en tur genom fängelset där varje grupp leds av en före detta politisk fånge, som själv suttit här. Turen kostar 170 kr.

www.robben-island.org.za

Ute sent

Det finns ett hett nattliv, men det kan vara aningens vårt att få grepp om för besökare. Säkraste kortet är barhopping längs Long Street.

Tre bra tips:

Hemisphere är en nattklubb som ligger på 31:a våningen i ABSA-huset, ett av stans högsta. Förutom vidsträckt utsikt dansar du till R’n’B med eleganta människor i 30-årsåldern.

Adress: Riebek Street 2.

www.hemisphere.org.za

The Assembly är ett disko i en hangarliknande byggnad och har både internationella dj.s och livemusik.

Adress: Harrington Street 61.

www.theassembly.co.za

Marcos African Place hörs mest jazzig afrikansk musik. Poppis ställe bland turister.

Adress: Rose Street 15, Bo-Kaap.

www.marcosafricanplace.co.za

Shoppa

Sydafrika är billigt så länge man köper inhemska varor, vare sig det är kläder, afrikanskt hantverk eller lyxiga diamanter.

Afrikanskt hantverk säljs överallt, många butiker längs Long Street har fina saker och i Waterfront kryllar det av affärer. Men billigast är det bland torgstånden på Greenmarket Square,mitt i centrum.

Allt är guld som glimmar eller platina, eller diamanter på Prins & Prins, en av flera stora juvelerare. Räkna med 40–50 procent lägre priser än hemma.

Adress: Loop Street 66.

www.prinsandprins.com

I det ombyggda hamnområdet Victoria and Alfred Waterfront finns hundratals affärer, barer och restauranger i flera stora shoppingarkader. Rätt turistigt, men perfekt om du snabbt vill köpa kläder, vare sig det är trendigt, klassiskt ­eller slitstarkt för uteliv.

www.waterfront.co.za

Ladda ner guider!